StoryEditor

Zbavte sa rizika pri dedení dlhov

06.06.2018, 23:20
Nesplatené pôžičky, faktúry, hypotéka, dlhy na poistnom či na daniach. To všetko sa zahrnie do dedičstva po zosnulom, ktorý mal nielen majetok, ale aj dlhy. Akému riziku sa vystavujú dedičia, vysvetľujú experti z praxe.

Odpovedá notárka Miriam Imrich Breznoščáková

1. Zodpovednosť za dlh
Zodpovedá dedič za pohľadávku, ktorá nebola zaradená do dedičstva?
Zodpovedá a to môže dediča dostať do neistoty. Naša judikatúra totiž potvrdila, že zaradenie dlhu do pasív dedičstva nie je nezvratným dôkazom toho, či existuje alebo nie. Na druhej strane nezaradenie pohľadávky konkrétneho veriteľa do pasív dedičstva ešte neznamená, že dedič za túto pohľadávku nezodpovedá, teda, že by dlh neexistoval. Dedič zodpovedá za všetky platné pohľadávky, ktoré smrťou poručiteľa nezanikli, a to bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zaradené v uznesení o dedičstve v rámci dlhov. Samozrejme, vhodné je, aby boli zaradené do dedičstva, aby o nich dedič vedel.

2. Nezaradená pohľadávka
Čo ak notár v dedičskom konaní dlh do pasív dedičstva nezaradí?
Ak sa dlh do dedičstva nezaradí, a to chcem zdôrazniť, neznamená to automaticky zánik pohľadávky veriteľa voči poručiteľovi a následne jeho dedičovi. Treba si uvedomiť, že notár v konaní o dedičstve „len“ deklaruje prechod práv a povinností. Dedičia to často nevedia. Veritelia, naopak, možno nechcú akceptovať, že uznesenie v konaní o dedičstve, ktoré aj obsahuje určenie dlhu poručiteľa, nezaväzuje dediča voči konkrétnemu veriteľovi, aby jeho pohľadávku zaplatil určitým spôsobom, v určitej výške a lehote. Dedičské rozhodnutie v tomto prípade nie je totiž exekučným titulom pre veriteľa.

3. Spisovanie zápisnice
Ako sa o dlhoch dozvie notár?
O dlhoch poručiteľa sa notár, ktorý je ako súdny komisár poverený prerokovaním konkrétnej dedičskej veci, dozvie napríklad od dedičov, zväčša pri spísaní zápisnice o predbežnom šetrení. Predkladajú mu rôzne zmluvy o pôžičke, výzvy, platobné výmery, úradné rozhodnutia a podobne, ktoré veritelia doručili poručiteľovi za jeho života alebo už po jeho smrti priamo dedičom. Najčastejšie ide o pohľadávky poisťovní, o nedoplatky na daniach, platobné výmery či iné rozhodnutia, ktoré poručiteľovi ukladajú zaplatiť veriteľovi nesplatené úvery a pôžičky aj s príslušenstvom poskytnuté bankami či nebankovými subjektmi, lízingovými spoločnosťami, ale aj o nedoplatky voči správcovi bytového domu. Veľmi často si uplatňujú pohľadávky aj exekútori, ktorí už dlh poručiteľa riešia v exekučnom konaní. Avšak smrť dlžníka je dôvodom na odklad exekúcie až do skončenia konania o dedičstve. Prínosnou je aj lustrácia v Centrálnom registri exekúcií a elektronický systém účtov bánk, ku ktorým má prístup každý notár poverený ako súdny komisár prerokovaním dedičstva.

4. Hrozba sankcie
Dedičia nemusia vedieť, aké dlhy zosnulá osoba zanechala. Poučí ich notár, aké majú možnosti?
Notár dedičov vždy poučí o ustanoveniach Občianskeho zákonníka. Ten odkazuje na postup, ako sa má správať dedič pri uspokojení veriteľov, ak je dedičstvo zať...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 03 - Modified: 2024-02-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Zadĺžené Zlaté Moravce lákajú na jarmok vystúpením Dary Rolins. Peniaze mohli použiť inde, sťažujú sa obyvatelia 04 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 05 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 13:11