Dreamstime
StoryEditor

Štáty rokovali, ako zapojiť súkromný sektor do rozvojových projektov

12.06.2018, 14:10
V septembri 2015 prijali svetoví lídri na pôde OSN, počas historického summitu, tzv. Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj. Táto sa okrem iných pilierov a politík opiera aj o snahu neplniť 17 cieľov pre dosiahnutie dlhodobého udržateľného rozvoja.

Cieľmi sú žiadna chudoba; žiaden hlad; dobre zdravie a blahobyt; kvalitne vzdelávanie a školstvo; rovnosť pohlaví; čistá voda a kanalizačný systém; dostupná a čistá energia; slušná práca a ekonomicky rast; priemysel, inovácie a infraštruktúra; znižovanie nerovností; udržateľné mestá a komunity; zodpovedná spotreba a produkcia; klimatické opatrenia; život v oceánoch; život na zemi; mier, spravodlivosť a silne inštitúcie; partnerstvá pre dosahovanie týchto cieľov.

Ďalšia konferencia na túto tému organizovaná Valným zhromaždením Organizácie spojených národov sa uskutočnila včera v New Yorku. Vystúpil na nej podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. „Riziko a znášanie rizika sú v súčasnosti vnímané ako najväčšia prekážka pri mobilizácii súkromných zdrojov pre rozvoj, spoločným menovateľom v domácej aj zahraničnej oblasti,“ povedal minister financií Peter Kažimír v rámci svojho vystúpenia.

Predstavitelia vlád, medzinárodných a neziskových organizácií, ako aj súkromného sektora diskutovali o možnostiach ako motivovať a efektívnejšie zapájať súkromný sektor do rozvojových projektov po celom svete. Sú to projekty spadajúce do 17-tich univerzálne platných cieľov udržateľného rozvoja, ako napríklad kvalitne vzdelávanie a školstvo, klimatické opatrenia, dostupná a čistá energia, znižovanie.

Rozvojové investície sú v mnohých európskych krajinách vo veľkej miere financované zo zdrojov - až 85 percent, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Preto Slovensko a ostatné členské krajiny EÚ prehodnocujú spôsob, akým domáci rozvoj financovať. Z tradičného grantového mechanizmu prechádzame na sofistikovanejšie spôsoby. Využívame EÚ fondy na prilákanie kapitálu a know-how súkromného sektora prostredníctvom finančných nástrojov a najlepším príkladom je Slovenský Investičný Holding (SIH).

01 - Modified: 2024-04-19 14:25:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvrot učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 03 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg 05 - Modified: 2024-04-04 09:13:42 - Feat.: - Title: Súkromný sektor eurozóny ožil, jeho aktivita vzrástla prvýkrát od minulého mája
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:36