Starosta obce Oravský Biely Potok Ján Kaššák ukazuje lokalitu, kde sa robili pozemkové úpravy.Archív HN
StoryEditor

Každá obec by mala robiť úpravy vo vlastnej réžii

Individuálne rozhovory s vlastníkmi pozemkov sú oveľa účinnejšie než komunikácia formou listov, radí Ján Kaššák, starosta obce Oravský Biely Potok.

Kedy a z akého dôvodu sa zrodila myšlienka sceliť rozdrobené vlastníctvo pozemkov v obci?
Obec vlastnila pomerne veľké výmery pozemkov, ktoré boli postupne rozpredané ako stavebné pozemky. Na nich už dnes stoja rodinné domy. Nakoľko medzi mladými ľuďmi pretrvával záujem o výstavbu rodinných domov, ale vlastnícke pomery a rozdrobenosť pozemkov v našej obci je pomerne veľká, rozhodli sme sa v roku 2016 zhruba na 20-hektárovej výmere uskutočniť jednoduché pozemkové úpravy. Ich hlavným cieľom je vytvoriť podmienky pre ďalší rozvoj individuálnej bytovej výstavby.

Investovala obec do projektu aj vlastné finančné prostriedky?
Áno, zhruba 30-tisíc eur, najmä z toho dôvodu, že aj obec vlastní v tejto lokalite pozemky. Tieto financie sme použili aj na vysporiadanie, či už budúcich miestnych komunikácií a pozemkov, ktoré budú slúžiť na občiansku vybavenosť, alebo na vytýčenie komunikácií v teréne a na súvisiace práce spojené s realizáciou projektu.

Vyskytli sa pri tom nejaké komplikácie, narazili ste na odpor časti vlastníkov? Ako ste to riešili?
Jednoduché pozemkové úpravy sa týkajú zhruba 280 vlastníkov, z nich približne 50 percent žije mimo obce. Počas realizácie tohto projektu, čiže od roku 2016 do dnešného dňa – keď už máme právoplatné rozhodnutie o schválení rozdeľovacieho plánu a postup prechodu na hospodárenie v novom usporiadaní – sa nevyskytli žiadne väčšie komplikácie. Už pred začiatkom úprav obec komunikovala s vlastníkmi a zisťovala ochotu zúčastniť sa na projekte. Počas prác na jeho realizácii sa nevyskytli významnejšie konflikty, ani komplikácie, a to aj vďaka odbornej zdatnosti a skúsenostiam spracovateľa týchto pozemkových úprav – firmy Agrocons....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:59