Dreamstime
StoryEditor

Chcete cestovať na dovolenku k moru autom? Nezabudnite týchto 9 dôležitých vecí

14.06.2018, 00:01
Autor:
(msa)(msa)
Aby bola cesta na dovolenku autom nielen príjemná, ale aj bezpečná pre celú posádku, mali by ste sa na ňu dobre pripraviť.

Dovolenkový pobyt pri mori kúpený na poslednú chvíľu má výhodnú cenu, ale vydať sa s rodinou vlastným autom na cestu dlhú stovky kilometrov systémom last minute, nie je ten najlepší nápad. Auto a cesta do zahraničia si totiž žiada riadnu prípravu. Najmä, ak beriete so sebou deti. Aby vám  cestovanie ubehlo bez zbytočných problémov, nezabudnite na tieto dôležité veci.

1. Skontrolujte auto
Pred dlhšou cestou nestačí poriadne umyť a povysávať auto. „Predovšetkým dôkladne skontrolujte  technický stav vozidla, funkčnosť bŕzd - brzdového obloženia, doštičiek aj tlmičov, stav autobatérie,  funkčnosť svetiel, stieračov, či stav kvapalín, hustotu pneumatík,“ radí Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia.
Skontrolujte si aj stav náhradných žiaroviek, náhradnú pneumatiku alebo opravnú sadu, stav lekárničky a prekontrolujte si aj potrebný počet reflexných viest a ich umiestnenie. „Napríklad, ak sa chystáte do Rakúska či Talianska, musíte ich mať poruke, inak vás môžu pokutovať. Do zásoby si pribaľte aj letnú zmes do ostrekovačov,“ pripomína Peter Kundlák. Hmyz či prach na ceste vie s viditeľnosťou okna urobiť svoje. Nezabudnite skontrolovať aj stav klimatizácie a prípadne ju nechať vyčistiť. V horúčavách je na nezaplatenie.

2. Zväčšite si veľkosť vozidla
Ak ste početnejšia rodina a chystáte sa stanovať či bývať na súkromí a batožinový priestor vášho vozidla vám nestačí, je dobré ešte pred dovolenkou zistiť, či nemáte možnosť zameniť na obdobie dovolenky vaše menšie vozidlo za väčšie. A nemusí ísť vždy o autopožičovňu. „Ak máte k dispozícii služobné vozidlo aj na súkromné účely a vaša spoločnosť využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku, alebo má rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, dá sa na čas dovolenky požiadať o krátkodobý prenájom iného, aj väčšieho vozidla," objasňuje Peter Kundlák. Plná starostlivosť a odbúranie administratívy zostáva v platnosti.

3. Bez kontaktov ani na krok
Najmä pri ceste do zahraničia si prekontrolujte aktuálnosť kontaktov na asistenčnú službu, ktorá by mala byť k dispozícii nonstop v každej krajine, ale aj na slovenské konzulárne oddelenie v danej krajine. Obvykle by vám mala po prechode hraníc prísť prostredníctvom mobilného operátora od Ministerstva zahraničných vecí SR aj sms s kontaktom, kam v prípade nehody, krádeže či inej poistnej udalosti volať. Získate tak cennú pomoc, ako vzniknutú situáciu riešiť. V prípade, ak využívate vozidlo na operatívny lízing je situácia pre vodiča o niečo priaznivejšia. Hlavným benefitom mu je popri asistencii na ceste aj mobilita, teda poskytnutie náhradného auta bez nutnosti úhrady poplatkov za služby na mieste.

4. Myslite na poistenie
Pri kontrole platnosti cestovných dokladov určite neprehliadnite aj platnosť zelenej karty, ktorá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu. „Hlavne pri vstupe do nečlenských krajín EÚ sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia. V aute by ste mali mať pre prípad potreby aj tlačivo správy o nehode. Pred cestou tiež zvážte havarijné poistenie vozidla, pripoistenie, ako aj vaše cestovné poistenie.“

5. Neriskujte
Aj tá najlepšia poistka je vám nanič, ak jazdu neprispôsobíte stavu vozovky, vediete vozidlo bez vodičského preukazu či s požitím alkoholu. Podľa Petra Kundláka vám poisťovňa môže krátiť plnenie aj vtedy, ak vám vznikla škoda na vozidle, lebo ste neprispôsobili jazdu stavu vozovky. Napríklad ste jazdili po zaplavenej ceste, či sa snažili nasilu prejsť prekážky, ako napríklad  strom spadnutý po víchrici. Poisťovňa to môže zobrať ako úmyselné zavinenie a plnenie rovnako odmietnuť či krátiť.

6. Myslite na bezpečnosť
Hoci dlhá cesta autom býva únavná, vždy musíte dbať o bezpečnosť nielen seba, ale aj celej posádky vo vozidle. Bezpečnostný pás používajte nielen vy, ale aj deti. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. Na ceste dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ako aj povolenú rýchlosť. Vždy sa koncentrujte. Moment nepozornosti vás môže stáť život. Robte si prestávky každé dve hodiny aspoň na 15 minút. Ak cítite únavu, zastavte na najbližšom odpočívadle. Ak patríte k „nočným cestovateľom s deťmi“, nevydávajte sa na dlhú cestu bez predošlého niekoľkohodinového spánku. Počas jazdy neposielajte sms, ani netelefonujte. Ak potrebujete telefonovať, použite hands-free zariadenie. A, samozrejme, predvídajte, pozorujte a buďte na ceste riadne osvetlení aj vy.

7. Dobrodružstvo cez prestávku
Snažte sa vyhnúť tomu, aby bola cesta autom pre deti nudná. Predídete ich mrnkaniu v aute, ktoré by vás pri jazde zbytočne znervózňovalo. Ešte pred cestou pripravte pre deti hry, ktorými si cestu autom môžu krátiť. Hru v aute môžete prepojiť aj s pozorovaním okolitej krajiny, ktorou prechádzate, a hádaním, kde sa čo skrýva. Pozrite si pre istotu vopred aj možné destinácie, kde by ste v prípade potreby mohli prespať, prípadne zaujímavé miesta, ktoré by ste v rámci pravidelnej prestávky mohli navštíviť.

8. Nehodu zdokumentujte
Ak predsa len dôjde k poistnej udalosti, jej priebeh riadne zdokumentujte bez ohľadu na to, či privoláte políciu alebo nie. „Políciu privolajte určite vtedy, ak si nie ste istí výškou škody či určením vinníka. Vodičov inštruujeme, aby zavolali políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako 4 000 eur. Prípadne aj v prípadoch, ak ju nevedia odhadnúť alebo vodičovi spôsobil škodu niekto iný,“ zdôrazňuje Peter Kundlák.

9. Nelákajte zlodejov
Ani počas prestávok, ani pri odstavení vozidla na parkovisku pred hotelom zbytočne nelákajte zlodejov interiérom, teda ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí v aute. Nenechávajte vozidlo ani na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení. „Pri opustení vozidla aktivujte všetky spôsoby zabezpečenia, ktoré vozidlo má. V prípade krádeže vecí vo vozidle platí, že poisťovňa preplatí škodu len vtedy, ak veci neboli voľne pohodené a viditeľné.“

01 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:29