Dreamstime
StoryEditor

Chystáte sa stavať? Čo musíte dať k žiadosti o stavebné povolenie

19.06.2018, 00:01
Ak sa chystáte stavať, k žiadosti o stavebné povolenie by ste mali predložiť projektové energetické hodnotenie. To vám v projektovej fáze v číslach ukáže, aké množstvo energie váš budúci dom odhadom spotrebuje.

Jeho súčasťou je aj tepelno-technický posudok, v ktorom je vypočítaná celková potreba energie vrátane všetkých zariadení na vykurovanie či ohrev vody. Keď už váš dom stojí, prichádza na rad energetická certifikácia. Výsledné hodnoty zatriedia váš dom do energetickej triedy.

Úsporné a neúsporné
Ak z hľadiska spotreby energie dopadne dom dobre, dostane „Áčko“ a bude označený ako energeticky úsporný. Takto označené dnes musia byť všetky novostavby; kolaudácia je tým podmienená od roku 2016. Najhoršie sú na tom budovy zaradené do energetickej triedy G, ktoré nevykazujú takmer žiadnu úsporu. Všetky tieto výsledky a hodnotenia zhŕňa jeden papier – energetický certifikát.

Povinnosť nechať si vypracovať energetický certifikát neplatí len pri stavbe nového objektu, ale aj pri významnejšej rekonštrukcii. Zateplenie fasády či výmena okien môže zmeniť tepelné hodnoty. Ak máte starší dom a zateplíte kvalitne, mali by ste sa posunúť do vyššej energetickej triedy a ušetriť na spotrebovanej energii aj nákladoch. Energetické hodnotenie domu môže byť dvojaké:
I. projektové: to získate väčšinou pred tým, ako sa pustíte do prác a je súčasťou projektovej dokumentácie zateplenia.
II. normalizované: to sa dozviete z energetického certifikátu po zateplení rodinného domu.

Komu certifikát odovzdať
Energetickú certifikáciu budov upravuje zákon. Vlastníkom ukladá povinnosť okrem vyššie uvedených dvoch prípadov odovzdať certifikát novému vlastníkovi pri predaji domu a jeho kópiu v prípade, že sa rozhodnete dom či budovu prenajať. Tieto „papierovačky“ a stále prísnejšie legislatívne požiadavky mnohých znechucujú, ale pozrite sa na to z tej lepšej stránky. Ak si dom kupujete alebo chcete prenajať, vďaka tomuto dokladu presne viete, v akom je stave a či je úsporný alebo nie.

Ďalším dôvodom, prečo sa tomuto dokumentu nevyhnúť, je finančný príspevok na zateplenie. Ak si chcete podať žiadosť na ministerstvo dopravy, energetické hodnotenie je jednou z povinných príloh. Platí to v oboch prípadoch – či už žiadate o dotáciu pred realizáciou zateplenia alebo po nej. Časť príspevku štátnej dotácie je dokonca určená na náklady spojené s vypracovaním týchto dokumentov. Na tento účel môžete získať najviac 800 eur.

01 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-12-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Akí bohatí sú vlastne McCallisterovci zo Sám doma? Poznáme presnú sumu, z ktorej sa ti zatočí hlava 03 - Modified: 2023-12-06 08:57:41 - Feat.: - Title: Squatter obsadil cudzí rodinný domu v hodnote takmer pol milióna eur. Nakoniec ho predal za ešte drahšie 04 - Modified: 2023-10-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Chalúpka ako z fantasy filmov či zakliatej krajiny. Nič krajšie ako túto slovenskú krásu už dnes asi neuvidíte 05 - Modified: 2023-10-17 13:16:17 - Feat.: - Title: Prerábka domu či bytu? Je možné, že máte podpoistenú nehnuteľnosť (+príklad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:40