StoryEditor

Do bytoviek „príde“ nový zákon

Zrušenie hodinového čakania na domových schôdzach vlastníkov, ale aj zavedenie výlučného užívania balkónov, lodžií či garážových miest. To sú aktuálne návrhy, podľa ktorých sa má zmeniť 25 rokov starý predpis určený vlastníkom bytov. Novinky hodnotí Marek Valachovič, advokát a vedúci autorského kolektívu odborného komentára k zákonu o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

1. Stop hodinovému čakaniu
Čo platí a aký je návrh:
Dnes platí, že ak schôdza nie je uznášaniaschopná dvojtretinovou väčšinou hlasov v oznámenom termíne, platne hlasovať sa môže o niektorých otázkach až po hodine od oznámeného začatia schôdze. Návrh počíta s tým, že sa už nebude čakať hodinu po začatí schôdze. V bežných veciach budú hlasovať len tí vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, ktorí sa dostavia na schôdzu. Naďalej platí, že za jeden byt či nebytový priestor je len jeden hlas.

Hodnotenie odborníka: Odstránenie hodiny čakania je pozitívne, rovnako aj zakotvenie inštitútu zápisnice zo schôdze a povinnosti jej vyhotovenia a zverejnenia v zákonom stanovenej lehote.

2. Zvýšenie kvóra
Čo platí a aký je návrh:
Pokiaľ ide o prijímanie vybraných rozhodnutí nadpolovičnou väčšinou všetkých vlastníkov, viac-menej bolo v tomto smere zachované súčasné znenie bytového zákona, avšak v niektorých otázkach sa navrhuje toto kvórum zvýšiť. Napríklad pri voľbe a odvolaní zástupcov vlastníkov, členov rady spoločenstva. Na tieto personálne otázky v súčasnosti dosiaľ stačí rozhodnutie nadpolovičnej väčšiny vlastníkov prítomných na schôdzi.


Upozorňujem: Navrhovaná novela nezavádza to, že len vlastníci prítomní na schôdzi vlastníkov budú môcť prijať akékoľvek rozhodnutie o správe domu a spoločného pozemku len jednoduchou väčšinou hlasov prítomných vlastníkov. Novela prehľadnejšie stanovuje v jednom ustanovení pre konkrétne druhy dôležitých rozhodnutí príslušné hlasovacie kvóra, pričom až podľa počtu prítomných vlastníkov na schôdzi sa bude môcť určiť, aké rozhodnutie budú môcť vlastníci na schôdzi z navrhovaného prog...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:15