StoryEditor

Nad balkónmi stále visia otázniky

20.06.2018, 23:40
Za posledných 11 rokov neprišla žiadna vládna iniciatíva týkajúca sa zmeny 25 rokov starého predpisu, ktorý vládne v bytovkách. Tvrdia to odborníci, ktorí denne riešia problémy vlastníkov bytov. Tu sú ich názory a niektoré zmeny, ktoré sa snažia presadiť.

Odpovedá Marek Valachovič, advokát a vedúci autorského kolektívu komentára k zákonu

1. Formulovanie návrhu
Návrh novely zákona o bytoch a nebytových priestoroch sa dostal už do druhého čítania a je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ako ho hodnotíte ako celok?
Je v ňom ešte viacero otázok, ktoré by bolo potrebné legislatívne vyladiť, takže pevne verím, že sa návrh zákona v rámci parlamentnej rozpravy upraví a spresní v prospech tých, ktorým je primárne určený, to znamená v prospech vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

2. Platné a navrhované znenie
Sporným bodom návrhu poslaneckej novely, ktorá je už v parlamente, je zaradenie balkónov, lodžií a terás medzi spoločné časti domu. Ako je to teraz?
Súčasné znenie zákona priamo neuvádza vo výpočte spoločných častí domu balkóny, lodžie ani terasy, avšak výpočet spoločných častí je len demonštratívny. Ich zaradenie medzi výpočet spoločných častí domu sa za posledné týždne stalo spornou časťou novely. Spoločnými sú aj iné časti domu, než sú výslovne uvedené v bytovom zákone, čo podporuje aj judikatúra Najvyššieho súdu.

3. Financovanie opráv
Zákon už v súčasnosti výslovne stanovuje, že z fondu opráv sa financujú výdavky spojené s nákladmi na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí domu vrátane opráv balkónov a lodžií, nie však aj terás.
Je to tak a to mala do zákona doplniť práve navrhovaná novela. Ak by teda balkóny a lodžie neboli v spoločnom vlastníctve všetkých vlastníkov, nebol by dôvod financovať ich opravy zo spoločného fondu. Podľa posledných medializovaných informácií však bod ohľadne zaradenia balkónov, lodžií a terás medzi spoločné časti domu má byť z navrhovanej novely napokon vypustený, čo je na škodu právnej istoty vlastníkov do budúcnosti.

Čo hovorí zákon a čo pôvodne navrhovali poslanci
Zákon o bytoch hovorí, že spoločnými časťami bytového domu sa na účely tohto zákona rozumejú časti domu nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie a zvislé nosné konštrukcie. Ide len o demonštratívny výpočet spoločných častí. Predkladatelia novely navrhli z tohto znenia vypustiť spoločné terasy a na konci pripojiť vetu: „Spoločnými časťami domu sú aj balkóny, lodžie a terasy, a to aj v prípade, ak ich užívajú len niektorí vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome.“

4. Hodinové čakanie
Navrhovatelia avizujú, že sa už nebude čakať hodinu od začatia domovej schôdze na to, aby sa zišiel potrebný počet vlastníkov. Ako by to malo byť?
Upozorňujem, že navrhovaná novela nezavádza to, že len vlastníci prítomní na schôdzi vlastníkov budú môcť prijať akéhokoľvek rozhodnutie o správe domu a spol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 04 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament 05 - Modified: 2024-01-10 10:16:22 - Feat.: - Title: Údaje o kandidátoch vo voľbách by mohol spracovávať elektronický register, návrh schválila vláda
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:41