StoryEditor

Platby za lieky sa hodnotia mesačne

26.06.2018, 00:00
Kategorizácia liekov má pomôcť pacientom ľahšie sa dostať ku kvalitným liekom. Lepšie ako liečiť je však siahnuť po prevencii. Odborníci vysvetľujú, na čo majú pacienti nárok a čo určuje výšku doplatkov za lieky či ošetrenie.

Odpovedá Zuzana Eliášová, hovorkyňa, ministerstvo zdravotníctva

Prítomonosť otca pri pôrode
1. Platia rodičky za použitie epidurálky či za prítomnosť partnera pri pôrode?
Ministerstvo zdravotníctva pracuje na zlepšení podmienok na gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických oddeleniach. Kvalitná starostlivosť o matku a dieťa a tiež dôstojné podmienky sú jednou z hlavných priorít rezortu. Ministerstvo aktívne komunikuje s gynekologicko-pôrodníckymi a neonatologickými oddeleniami, rovnako aj s odbornými spoločnosťami či občianskymi združeniami. Na ministerstve aktívne fungujú pracovné skupiny, ktorých cieľom je zlepšovanie podmienok v oblasti gynekológie a pôrodníctva. V snahe o čo najväčšiu humanizáciu pôrodov bez bolesti zrušil rezort od februára 2018 poplatok za podanie epidurálnej anestézie, respektíve analgézie a tiež poplatok za prítomnosť ďalšej osoby pri pôrode. V podstate neexistuje reálny dôvod na spoplatňovanie prítomnosti otca pri pôrode, pretože ani pri iných lekárskych zákrokoch nie je prítomnosť člena rodiny spoplatňovaná.

Výber lekára
2. Môže si budúca mamička vybrať pôrodníka?
Celkovo možno zhrnúť, že platené služby sú tie, na ktoré sa nevzťahuje verejné zdravotné poistenie alebo sú už nad rámec verejného zdravotného poistenia. Ide napríklad o využívanie nadštandardnej izby alebo estetické a kozmetické zákroky na vlastnú žiadosť bez zdravotnej indikácie. Patrí sem aj možnosť výberu operatéra a pôrodníka a nemocnice majú túto službu spoplatnenú v cenníkoch, ktoré sú verejne prístupné.


Ekonomický rozbor lieku
3. Ako často sa prehodnocuje zoznam kategorizovaných liekov?
Zoznam kategorizovaných liekov sa prehodnocuje v pravidelných intervaloch, a to každý mesiac. Pri kategorizácii sa presne určí úhrada zdravotnej poisťovne. Tá je vypočítaná na základe farmako-ekonomického rozboru lieku, v súlade s platným zákonom, pre každú referenčnú skupinu individuálne. Rovnaká výška úhrady poisťovne sa určí iba pre tie referenčné skupiny, ktoré sú zaradené v danej úhradovej skupine.

Inovatívna liečba
4. Zjednodušila sa v tomto roku dostupnosť inovatívnych liekov?
Od januára 2018 začal v tejto veci platiť zákon, ktorý priniesol pozitívne výsledky. Pacienti už nemusia byť odkázaní na výnimky a držitelia registrácie môžu požiadať o vstup do takzvaného kategorizačného zoznamu aj pri drahších inovatívnych liekoch. Spomínaný zákon totiž výrazne zvýšil hornú hranicu na vstup medzi lieky hradené z verejného zdravotníctva. Hranica na vstup sa z 24-násobku priemernej mzdy na Slovensku od januára zvýšila takmer dvojnásobne na 41-násobok. Nová legislatíva umožnila, aby moderné inovatívne lieky boli dostupné na základe verejného zdravotného poistenia a pacienti tak nie sú odkázaní na výnimky zo strany z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:34