Dreamstime
StoryEditor

Cestujete na dovolenku? Viete, kedy sa oplatí v cudzine platiť kartou?

28.06.2018, 00:01
Autor:
(msa)(msa)
Na dovolenke potrebujete mať peniaze, ale nosiť so sebou veľkú hotovosť nie je bezpečné.

Na dovolenku si treba zbaliť okrem batožiny aj peniaze. Ideálna je kombinácia primeranej sumy v hotovosti, lebo nikdy neviete, čo a kde budete musieť zaplatiť a dobre „nabitá“ platobná karta. Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas odporúča v cudzine platiť čo najviac platobnou kartou.

Skôr, ako dovolenkár odíde z domu, čo by mal vedieť a skontrolovať na svojej platobnej karte?
V prvom rade by si mal uložiť do mobilu telefónne číslo, ktoré je uvedené na platobnej karte. Na toto číslo je potrebné volať, ak by náhodou došlo ku strate karty. Je tiež dôležité skontrolovať si limity na platby kartou, prípadne na výbery z bankomatov. Pred odchodom na dovolenku je potrebné skontrolovať si zostatok na účte v kontexte s naplánovanými trvalými príkazmi, ale aj inými príkazmi, tak aby mal človek dostatok peňazí na účte v čase dovolenky.
 
V cudzine je lepšie platiť viac v hotovosti, alebo kartou?
Odporúčam čo najviac platiť platobnou kartou z viacerých dôvodov. Prvým je bezpečnosť. Určite nie je dobré nosiť so sebou veľkú hotovosť. Druhým, platby kartou sú často úplne bez poplatku, alebo sa poplatky pohybujú rádovo na úrovni 15 až 20 centov. Záleží, či ľudia v bankách využívajú balíky s predplatenými službami alebo nie. Tretím dôvodom je kurz. Pri platbách kartou je využívaný výhodnejší devízový kurz.
 
Menili sa poplatky v bankách v súvislosti s používaním platobných kariet v ostatnom období? Čo je nové alebo iné v platení kartou v zahraničí?
Z pohľadu zmien cenníkov bánk dochádzalo skôr k zvyšovaniu poistiek, ktoré sú niekedy súčasťou platobných kariet. Samotné využívanie platobných kariet na platby je skôr pre ľudí zvýhodňované. Iná situácia je pri výberoch z bankomatov, tam sa z času na čas niektorý z poplatkov zvýši.
Pokiaľ ľudia cestujú do krajín mimo eurozóny, môže sa stať, že obchodník priamo v obchode pri platení dá zákazníkovi na výber, zrealizovať platbu kartou v eurách alebo v domácej mene. Napríklad v Čechách je lepšie voliť domácu menu, českú korunu, lebo človek bude mať výhodnejší kurz. Podobná situácia môže nastať aj v bankomate, kedy bankomat môže dať na výber zrealizovať výber z bankomatu s konverziou alebo bez konverzie. Finančne výhodnejšie je vyberať bez konverzie.

Môže dovolenkár či turista v zahraničí zájsť do mínusu pri platení kartou, keď má povolené prečerpanie bežného účtu do určitého dohodnutého limitu?
Áno môže. Pokiaľ  banka poskytla klientovi povolené prečerpanie (kontokorentný úver), v takom prípade človek môže prostredníctvom svojej banky čerpať  úver a ísť do mínusu. Je potrebné vedieť, že ide o drahý spôsob požičavania  peňazí, úrokové sadzby sa hýbu na úrovni 15 a viac percent.
  
Niektoré banky ponúkajú cestovné poistenie k platobnej karte, postačuje to bežnému dovolenkárovi?
Odporúčal by som pozrieť si, čo konkrétne poistenie zahŕňa, aké sú tam poistné limity, prípadne výluky poistenia. Pri každej ceste do zahraničia je dobré zvážiť cestovné poistenie. Pri jeho výbere je dnes veľmi jednoduché porovnať si jednotlivé poistenia na internetových porovnávačoch a online si objednať vybrané poistenie hoci aj večer pred odchodom.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:13