Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Absolventi vysokých škôl môžu očakávať vyššie platy. Najmä vo výrobe

28.06.2018, 10:10
Postavenie absolventa vysokej školy je dnes lepšie ako v minulosti. Záujem firiem o týchto uchádzačov sa zvyšuje. Aj to môže byť jeden z impulzov, prečo absolventom rastú mzdové nároky. 

Priemerný očakávaný plat absolventa v roku 2017 predstavoval podľa portálu Profesia.sk 995 eur. Vlani chceli absolventi o 38 eur vyšší plat ako čerstvo doštudovaní uchádzači v predošlom roku.

Regionálne rozdiely
Spomedzi verejných vysokých škôl skončilo nad hranicou 1 000 eur hneď šesť. Medzi nimi sú všetky tri technické univerzity. Okrem škôl v Bratislave, Košiciach a Žiline sú medzi absolventmi s nadpriemernými očakávaniami aj uchádzači zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Platové očakávania ovplyvnili tiež výrazné regionálne rozdiely. V TOP 3 sa nachádzajú iba absolventi bratislavských univerzít. V TOP 10 informatici, technici a strojári.

Najvyššie platové očakávania prekvapujúco neboli v Bratislave, ale na Fakulte špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Andreja Dubčeka. Absolventi očakávali v roku 2017 nástupný plat takmer 1 400 eur. V porovnaní s celkovým priemerným platom absolventa podľa Platy.sk, ktorý je takmer 1160 eur v hrubom, je to až o 20 percent viac. Absolventi, ktorí majú nadpriemerné očakávania, vyštudovali výlučne odbory spojené s technikou, informatikou či strojníctvom. 

Automobilový priemysel rastie
Tri automobilky na Slovensku naplno fungujú, štvrtá čoskoro spustí výrobu a čerstvou témou je prípadné pribudnutie piatej. Priemysel tohto typu teda stále silnie a výrobný sektor predstavuje oblasť, v ktorej je nedostatok pracovníkov pri terajšej rekordnej celkovo nízkej nezamestnanosti najkritickejší. Potvrdil to aj hĺbkový prieskum miezd a situácie na pracovnom trhu, ktorý počas úvodného polroka 2018 zrealizovala personálna spoločnosť Grafton Slovakia.

„Trh na Slovensku sa vo výrobe a inžinieringu rozvíja aj vďaka relokácii alebo expanzii subdodávateľov v strojárenskom, elektrotechnickom či plastovom priemysle,“ upozorňuje Branislav Jančuška, projektový manažér z Graftonu Slovakia, a dodáva „prišlo veľa nových investorov, ktorí otvárajú svoje podniky a aktívne do nich hľadajú ľudí. Odvetvie dynamicky rozvíjajú aj ostatné firmy. Zvyšujú výrobu, kupujú stroje alebo stavajú haly, a preto potrebujú veľa nových zamestnancov. Dlhodobý nedostatok pracovných síl v tomto odbore prispieva k tlaku na rýchlejší rast miezd a rozširovanie nefinančných benefitov.“

Chýbajú ľudia
Vo výrobe je aktuálne dopyt predovšetkým po kvalifikovaných pracovníkov na pozíciách CNC operátor, CNC nastavovač, zvárač, zámočník, elektromontér, elektromechanik, obrábač kovov, nástrojár a technik údržby.

„V oblasti inžinieringu pretrváva dopyt po špecialistoch z odborov elektrotechniky, elektroniky, strojárstva a konštruktérstva. Firmy síce primárne hľadajú kandidátov s praxou jeden až päť rokov, ale vzhľadom na nedostatok pracovníkov dávajú zamestnávatelia čoraz viac príležitostí aj čerstvým absolventom. O to viac, že tí súčasní už často majú priame pracovné skúsenosti zásluhou odborných stáží či vďaka predchádzajúcim skráteným úväzkom. Medzi najžiadanejších patria konštruktéri, procesní inžinieri, vývojoví inžinieri, materiáloví špecialisti, inžinieri kvality a projektoví inžinieri. Posilňuje sa úloha výskumu a vývoja, čo je spôsobené najmä presunom kompetencií z materských spoločností na jednotlivé podniky,“ hovorí Branislav Jančuška.

Vedúci konštrukcie v Trnave mohol predvlani očakávať mzdu maximálne 2 500 eur, teraz je to už 2 800 eur, ukázal prieskum Graftonu. Výpočtár FEM v Nitre išiel za rovnaký čas platovo nahor výrazne z 1 350 eur na 2 000. Najžiadanejší zvárači v Trenčíne si v danom období polepšili z 1 100 eur na 1 300.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 04 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej 05 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda v Luxembursku je 2 500 eur. Tú slovenskú preskočia Česi aj Poliaci (+ tabuľka a porovnanie)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:34