StoryEditor

Seniori, tieto benefity môžete využiť

Priemerný starobný dôchodok je dnes 440,95 eura, najnižší minimány 271,30 eura. Slabé príjmy mnohých penzistov obmedzujú. Nemôžu si už dovoliť to, čo kedysi, keď boli ešte v produktívnom veku. Určitou barličkou sú rôzne zľavy, ktoré im ponúkajú mestá, dopravné podniky, ale aj štát. Zisťovali sme, o koľko ich vyjde lacnejšie doprava, lieky, kúpele či kultúra.

Doplatky za lieky
Rezort zdravotníctva upravil v tomto roku zákon o ochrannom limite na doplatky, ktorý sa týka sa liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu zdravotne ťažko postihnutých je hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze, 12 eur. Takto môžu penzisti výrazne ušetriť. Tento ochranný limit sa vzťahuje aj na všetky zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktoré čiastočne hradí zdravotná poisťovňa. Tak ako pri liekoch, aj tu sa do limitu započítava doplatok za ich najlacnejšiu verziu na trhu. Pacientovi sa doplatky vracajú vždy z najvýhodnejšieho ochranného limitu.

Hranica vo výške 12 eur
Vzťahuje sa na dôchodcu, ktorý má preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom. Tiež sa týka poberateľov invalidného dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku. Nárok naň má však aj taký ten, kto je invalidný a nevznikol mu nárok na invalidný dôchodok.


Hranica vo výške 30 eur
Tento limit sa vzťahuje na poberateľov starobného dôchodku, dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku, keď im vzniká nárok na starobný dôchodok, ďalej na poberateľov dôchodku z iného členského štátu Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu a Švajčiarska. Osoba však nesmie byť v žiadnom členskom štáte poistená a zároveň nesmie poberať z tretieho štátu dôchodok. Limit 30 eur sa vzťahuje aj na poistenca, ktorý dovŕšil dôchodkový vek a nevznikol mu nárok na starobný dôchodok, či osobu, ktorá je poberateľom predčasného dôchodku a nevznikol jej nárok na starobný dôchodok.

Vrátenie doplatku
Ochranný limit, alebo inak limit spoluúčasti, stanovuje výšku maximálnej sumy, ktorou sa ako poistenec spolupodieľate na úhrade kúpených liekov za jeden kalendárny kvartál. Ak zaplatíte viac, poisťovňa vám vráti doplatok za lieky....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-04-09 13:10:23 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 03 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 04 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 05 - Modified: 2024-01-29 12:22:08 - Feat.: - Title: Chrípková sezóna sa ešte nekončí. Pre seniorov môže byť obzvlášť nebezpečná
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 05:08