StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Zvládnite prípadnú nehodu či krádež auta bez stresu

08.07.2018, 00:01
Pokiaľ sa na dovolenku chystáte autom, mali by ste vopred myslieť na všetky možné situácie, ktoré vás počas pobytu v zahraničí môžu stretnúť. Poradíme vám, ako sa na ne pripraviť.

Okrem technického stavu vozidla by ste pred odchodom na dovolenku mali skontrolovať aj doklady od auta, cestovné doklady, potvrdenie o poistení auta, čiže takzvanú zelenú kartu, a tlačivo ,,Správa o nehode‘‘, ktoré si môžete vytlačiť z internetu, a to vo viacerých jazykoch.

Ako postupovať pri nečakaných dovolenkových komplikáciách s autom radia odborníci z poisťovne Uniqua Silvia Vlasková a Martin Križan.

Ako sa zachovať v prípade nehody v zahraničí
Kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá vám poskytne potrebné informácie. „Vyhotovte si fotografie poškodenia vozidiel i dopravnej situácie.

Fotky si uschovajte pre preukázanie miery zodpovednosti na nehode a doručte ich spolu s oznámením škodovej udalosti do poisťovne,“ radí Silvia Vlasková. Tiež je nutné s druhým účastníkom nehody spísať „Správu o nehode“.

Čo robiť, ak neovládate jazyk danej krajiny
Podľa Vlaskovej mnohí vodiči nevedia, že v takej situácii môžu využiť asistenčné služby, ktoré poskytujú telefonické tlmočenie, a to aj pri styku s políciou alebo cestnou kontrolou.

Môže sa stať, že je auto po nehode nepojazdné  
Asistenčná služba poisťovne zabezpečí jeho odtiahnutie do servisu, prípadne až na Slovensko, a pri väčšom poškodení môžete asistenčnú službu dokonca požiadať o náhradné vozidlo.

Krádež auta nahláste na polícii
Pokiaľ vám v zahraničí ukradli auto, okamžite to nahláste polícii a poisťovni. Preplatenie škody si môžete nárokovať z havarijného poistenia.

Ak vám auto zmizne spred hotela alebo z parkoviska, udalosť nahláste miestnej polícii a vypýtajte si potvrdenie o nahlásení krádeže, ktoré bude potrebovať poisťovňa, aby mohla začať riešiť poistnú udalosť.

Čo potrebujete na vybavenie vašej žiadosti?
V prípade, že máte vozidlo havarijne poistené, krádež vám poisťovňa preplatí do 15 dní od ukončenia šetrenia poistnej udalosti.

K tomu však potrebujete potvrdenie od miestnej polície o nahlásení krádeže, policajné potvrdenie o ukončení vyšetrovania udalosti, doklady od auta a všetky kľúče od vozidla. Ako informuje M. Križan, ich odovzdanie je pre poisťovne dôkazom, že páchateľ si nemohol auto otvoriť kľúčom.

Kľúče od auta na bezpečnom mieste
Práve kvôli odovzdaniu kľúčov od vozidla by ste si na ne mali dávať pozor a mať ich bezpečne uschované. Ideálne je mať ich uzamknuté v hotelovom trezore. Nenechávajte ich na nestrážených miestach, v zapaľovaní, ani vo vreckách plaviek.

Vykradnuté auto
Pokiaľ vám z auta zmiznú veci, mali by ste postupovať rovnako ako pri krádeži vozidla. Udalosť nahláste miestnej polícii a vyžiadajte si policajnú správu o krádeži.

Škody spôsobené krádežou výbavy vášho auta vám kryje havarijná poistka. Pokiaľ sa rozhodnete pripoistiť si aj batožinu, poistné krytie sa vzťahuje aj na veci odcudzené z auta a na veci uložené v strešnom boxe vozidla.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:42