Dreamstime
StoryEditor

Neodchádzajte na dovolenku, ak nemáte poistený dom či byt

18.07.2018, 12:39
Je veľa domácností, ktoré zabúdajú na poistenie domu či bytu. Idú na dovolenku a keď sa vrátia, nestačia sa čudovať. Jedna poriadna búrka im poškodila strechu, zničila stromy na záhrade.

Klimatické zmeny menia ráz počasia. Živelné katastrofy udierajú čoraz častejšie. Prejavujú sa stúpajúcim počtom povodní, a to najmä počas letných mesiacov. Vlani vydal Slovenský hydrometeorologický ústav celkovo 658 výstrah pred nebezpečenstvom povodní, čo je o 58,5 percent viac než v predchádzajúcom roku. Poisťovne poisťujú rôzne nehnuteľnosti - byty a rodinné domy, ale len dve poisťovne u nás poisťujú aj nehnuteľnosti v rizikových povodňových oblastiach.

Škody môžu byť vysoké
Medzi najčastejšie poistné udalosti najmä v letnom období patrí poškodenie striech silným vetrom, krupobitím a následné zatečenie stien, stropov a zariadenia domu. Trampolíny a hojdačky počas letnej búrky získavajú ničivú silu, ktorá nás môže vyjsť aj na viac ako 1 000 eur. Zásah guľovým bleskom vie napáchať škody až do výšky 35 000 eur.

Spolu s poistením domu či bytu odporúča Peter Žilka, zástupca riaditeľa úseku neživotného poistenia Komunálnej poisťovne, poistiť aj jeho zariadenie. „V prípade živelnej pohromy, akou sú povodne či víchrica, je zväčša poškodený aj interiér. Typickým príkladom sú poškodené omietky, ale aj zničené elektrospotrebiče, koberce, nábytok a podobne. Takéto škody sú hradené z poistenia domácnosti.

Poistenie nehnuteľnosti

Ďalší problém, ktorý sa môže vyskytnúť je, že vám zlodeji počas dovolenky vykradnú byt. Aj proti tomu sa dá poistiť v rámci poistenia domácnosti. Týka sa nielen domu či bytu, ale aj nebytových priestorov. V takom prípade sú poistené aj veci v kočikárni či pivnici alebo na oplotenom pozemku pri domácnosti – napríklad bicykle v garáži, náradie v domácej dielni či kôlni alebo záhradný nábytok na terase. Klienti si zvyčajne poistenie domácnosti vyskladajú podľa toho, čo je pre nich dôležité. Cenu poistenia ovplyvňuje viacero vecí. Napríklad veľkosť domácnosti, lokalita, a samozrejme, hodnota vybavenia domácnosti.

Búrky môžu domy zatopiť rôzne. Okrem priameho zatopenia vodou, môže problémy spôsobiť aj upchatá kanalizácia či dažďové rúry, ktoré zalejú pivnice a chodby v domoch. Škody môže narobiť aj spätné prúdenie vody v kanalizácii. Napokon problémom je aj voda, ktorá sa do domu dostane cez porušené strešné krytiny či obvodový plášť domu.

Samozrejme, škody môžeme obmedziť, ak pred búrkou dobre pozatvárame okná, dvere, odložíme alebo poriadne upevníme záhradný nábytok, alebo iné veci, ktoré by mohol poškodiť vietor sprevádzajúci búrku. Škodu v domácnosti môžu spôsobiť krupobitie a blesky


Na čo si treba pri poistení domácnosti dávať pozor?
1. Poistnú sumu je potrebné nastaviť tak, aby odzrkadľovala reálnu hodnotu zariadenia domácnosti.
2. Po rekonštrukcii domácnosti treba pamätať na prehodnotenie výšky poistky, s čím pomôžu odborníci z poisťovne.
3. Poistenie nehnuteľnosti bez domácnosti a naopak nie je úplné a klient sa tak vystavuje riziku, že v prípade škody bude opravy hradiť z vlastných prostriedkov.
4. Predmetom poistenia nehnuteľnosti sú rodinné domy a byty, chaty, garáže, ploty, bazény, ale aj stavebný materiál.
5. Veci osobnej potreby členov domácnosti, ktoré nie sú pevne spojené s nehnuteľnosťou, napr. nábytok, koberce, obrazy, odevy, knihy, veci zberateľskej hodnoty, športové potreby, elektrospotrebiče, ale aj stavebné súčasti domácnosti - napríklad maľovky, tapety, parkety, obklady - nie sú v prípade škody hradené z poistenia nehnuteľnosti, ale z poistenia domácnosti.

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 04 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:53