StoryEditor

Osobní asistenti dostanú teraz viac

19.07.2018, 00:00
Väčšinu doplatkov, liekov a poplatkov hradia zdravotné poisťovne. Od mnohých sú oslobodení darcovia krvi a ťažko chorí pacienti. Od júla sa zvýšili niektoré príspevky na kompenzáciu zvýšených výdavkov pre onkologických pacientov.

1. Viac príspevkov
Čo priniesla novela zákona o peňažných príspevkoch?
Od prvého júla majú ťažko zdravotne postihnutí možnosť vyššieho príspevku na osobnú asistenciu. Na jednu hodinu osobnej asistencie sa suma zvýšila z 2,78 eura na 3,82 eura. Rozšíril sa aj okruh osôb, ktorým je možné vyhotoviť parkovací preukaz – napríklad aj pre osoby so zníženou imunitou v dôsledku akútnej onkologickej liečby – a okruh osôb, ktorým bude možné poskytovať peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla. Teda aj fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré nie sú odkázané na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, ale sú zaradené do chronického dialyzačného programu, do transplantačného programu a ktorým sa poskytuje akútna onkologická liečba a pri hematoonkologickom ochorení aj udržiavacia liečba.

2. Sociálne dávky
Na aké dávky má právo onkologický pacient?
Nárok na dávky sociálneho poistenia má onkologický pacient, ktorý je povinne alebo dobrovoľne sociálne poistený a splní podmienky nároku na príslušnú dávku. Môže poberať nemocenské, dôchodkové, úrazové dávky a dávku v nezamestnanosti. Nárok posudzuje posudkový lekár i sociálny pracovník.


3. Chýbajúci cenník
Platila som za röntgen zubov na CD poplatok 7,50 eura. Nikde v ambulancii som nevidela cenník, kde by bolo napísané, za čo vyberajú poplatky. Je takýto poplatok v poriadku?
Ak ide o nezazmluvnené výkony, je plné právo pacienta rozhodnúť sa, či pôjde k inému lekárovi, ktorému takýto výkon zdravotná poisťovňa uhradí, alebo sa dobrovoľne dohodne so svojím a uhradí mu požadovanú cenu podľa cenníka. V tomto prípade však nejde o požadovanie úhrady, ale o dobrovoľnú úhradu na základe dohody medzi lekárom a pacientom. Musí to však vždy byť voľba pacienta, ktorú možnosť si vyberie. Lekár nesmie podmieňovať ďalšie poskytnutie zdravotnej starostlivosti poplatkom. Poistenec však musí mať dostatok informácií o tom, že môže dostať túto zdravotnú starost...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:17