StoryEditor

Čo treba splniť, aby ste dostali preukaz ŤZP

22.07.2018, 21:30
Autor:
red, runred, run
Ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím môže legitimácia ŤZP uľahčiť život. Ako ju vybaviť a na aké zľavy s ňou máte nárok, o tom všetkom prinášame súhrnný prehľad. Chcete vedieť viac? Kúpte si pondelkové HN.

Ak je váš zdravotný hendikep taký, že dovolí lekárom uznať vás za osobu ťažko zdravotne postihnutú, máte nárok dostať od úradov príslušný preukaz. Žiadosť oň si podávate na úrade práce v mieste trvalého bydliska. Ak sa zdržiavate mimo Slovenska alebo ste tu len prechodne, požiadate o preukaz ŤZP v mieste prechodného bydliska.

Postupné úkony

Ešte predtým však musí váš stav posúdiť váš všeobecný lekár. Ten vypracuje nález o postihnutí - so zohľadnením nálezov od odborných lekárov - a vyjadrí sa, nakoľko máte ťažké zdravotné postihnutie a či ste odkázaný na pomoc. Stanoví aj termín opätovného posudzovania zdravotného stavu do budúcnosti. Nález, nie starší než šesť mesiacov, potom putuje k posudkovému lekárovi na úrad práce a ten urobí finálne posúdenie. Lekár vám môže vydať potvrdenie aj o tom, že ste osoba s ŤZP odkázaná na pomoc inej osoby alebo na pomoc vycvičeného psa.

Pomoc pri parkovaní

Ak ste osoba s hedikepom, môže sa na vás vzťahovať aj nárok na parkovací preukaz. Výhodnejšia individuálna preprava sa umožňuje vtedy, ak nie ste schopný sa premiestniť či nastúpiť do prostriedkov MHD alebo do vlaku, prípadne zvládnuť inú situáciu vo vozidlách najmä pre rôzne poruchy správania.

Prehľad zliav

Legitimácia ŤZP vám umožní uplatniť si množstvo zliav či výhodnejších vstupov v oblasti kultúry, cestovania, ale rovnako máte s ním aj úľavy na miestnych daniach či pri koncesionárskych poplatkoch. Výšku zliav a výhody určujú jednotlivé rezorty, mestá a obce alebo konkrétni poskytovatelia služieb. Pokiaľ sa však chystáte využiť svoj preukaz pri nejakej príležitosti alebo udalosti, mali by ste sa informovať, či konkrétny prepravca alebo organizáror kultúrneho či športového podujatia poskytuje zľavy či iné výhody držiteľom preukazu ŤZP.

Chcete o všetkých možnostiach, zľavách či individuálnych prístupoch pre osoby ŤZP vedieť viac? Kúpte si pondelkové vydanie Hospodárskych novín.

01 - Modified: 2024-01-04 07:00:00 - Feat.: - Title: Nakúpte si vo výpredajoch tieto kúsky! Dávajte však pozor na triky obchodníkov 02 - Modified: 2023-10-19 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte zdravotné postihnutie a chcete používať auto? Takto získate výhody 03 - Modified: 2023-09-13 12:41:05 - Feat.: - Title: Desiatky hier zadarmo? Steam oslavuje 20 rokov, pri tejto príležitosti doslova rozdáva vzácne kúsky 04 - Modified: 2023-08-21 09:23:30 - Feat.: - Title: Maslové sušienky za päť centov. Čínske internetové obchody spúšťajú masívne akcie 05 - Modified: 2023-08-10 13:51:03 - Feat.: - Title: Vlaky zadarmo či výhodné dovolenky. Na aké bonusy majú nárok seniori? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:26