Zahoďte predsudky a zastavte sa aj v hlavnom meste Macedónska. Skopje je celkom zábavnou metropolou, plnou života, pamiatok aj gýču. Metropole dominuje Skopsko Kale, známe aj ako Opevnenie Skopje. Nájdete ho na najvyššom bode starého mesta Skopje, pozostatky starého hradu sa týčia nad riekou Vardar. Dostanete sa k nemu úzkymi uličkami starého bazáru. V meste sa miešajú rôzne vplyvy, výraznú stopu tu zanechali Turci, v kaviarňach sa dodnes hrá šach a fajčí šiša. Flickr.com
StoryEditor

Najlacnejšie európske krajiny na život

24.07.2018, 15:09
Rebríček najlacnejších krajín v Európskej únií vypracovala Poštová banka. V ktorých krajinách sa oplatí ísť na dovolenku a v ktorých si zas naopak priplatíme?

V prieskume banka zohľadňuje cenu tovarov a služieb zo všetkých štátov Európskej únie. Poštová banka zostavila analýzu na základe údajov Eurostatu za rok 2017. Vyplýva z nej, že v únii sú až o 45 percent vyššie ceny ako na Slovensku.

Najlacnejšie Macedónsko a Bulharsko

Ak sa rozhodujete, kam ísť na najvýhodnejšiu dovolenku, nový prieskum uvádza, že najlacnejšou krajinou spomedzi štátov únie je Macedónsko. V krajine je celková priemerná cenová hladina nižšia až o 32 percent. Macedónsko je pristupujúca krajina EÚ, ale napriek tomu si slovenskí občania do nej nemusia vybavovať víza. Pre návštevu krajiny vám stačí platný cestovný pas alebo občiansky preukaz. V štáte sa platí macedónskym denárom.

Ďalšou lacnou krajinou je Bulharsko, kde sú priemerné ceny o 30 percent nižšie ako na Slovensku. Je to obľúbená dovolenková destinácia Slovákov počas letných mesiacov. V bulharských hoteloch a v reštauráciách zaplatíte v priemere až o 40 percent menej ako na Slovensku. Pre návštevu krajiny vám taktiež stačí cestovný pas alebo občiansky preukaz. V krajine platíte bulharským levom.

Nákladné severské krajiny

Na dovolenku v severských krajinách si, naopak, priplatíme. Dánske ceny služieb a tovarov sú až dvojnásobne vyššie v porovnaní s našimi. Podobné ceny majú v Nórsku. Vo Švajčiarsku je cenová úroveň o 130 percent vyššia, na Islande až o 140 percent. Island patrí medzi najdrahšie krajiny. Za pomerne lacnými letenkami sa skrýva drahý život na ostrove. Výdaje za potraviny alebo požičanie auta stoja pomerne viac než vo zvyšku Európy. K drahším krajinám taktiež patrí Švédsko, Fínsko, Írsko a Británia.

Slovensko je najdrahšie spomedzi V4

Slovensko je z hľadiska štátov Vyšehradskej štvorky najdrahšie. Česko, Poľsko, Maďarsko spolu s Litvou a Chorvátskom patria k najlacnejším krajinám únie. Najvýraznejší cenový rozdiel medzi štátmi V4 má oproti Slovensku Poľsko, kde sú priemerné ceny tovarov a služieb o 19 percent nižšie. Napriek tomu sa Slovensko umiestnilo ako siedme najlacnejšie spomedzi všetkých štátov EÚ z hľadiska potravín a nealka.

Finálna suma dovolenky nezáleží len od výberu cenovo lacnej krajiny. Na cene sa odráža aj dĺžka vášho pobytu, spôsob dopravy, či veľkosť batožiny, ktorá môže ovplyvniť napríklad kúpu letenky.

01 - Modified: 2023-12-06 06:14:26 - Feat.: - Title: V Macedónsku zadržali politika podozrivého z vraždy tínedžerky 02 - Modified: 2023-11-16 19:07:41 - Feat.: - Title: Maďarsko spolu s Macedónskom napadne bulharský tranzitný poplatok za ruský plyn 03 - Modified: 2023-10-24 21:02:18 - Feat.: - Title: Orbán prijal lídra severomacedónskej opozičnej konzervatívnej strany 04 - Modified: 2023-05-30 10:05:00 - Feat.: - Title: Juhoslávia bola utopický projekt, nesúrodý štát udržiaval Tito pokope svojou charizmou a tvrdou rukou 05 - Modified: 2022-11-29 18:47:26 - Feat.: - Title: Nemecký prezident vyzval Macedónsko, aby uznalo existenciu bulharskej menšiny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:24