StoryEditor

Česko chce minimalizovať dosah privatizácie Telecomu na korunu

29.11.2004, 23:00
Autor:
SITASITA

Ministerstvo financií Českej republiky v spolupráci s Českou národnou bankou budú hľadať spôsoby, ako zabrániť neželanému posilneniu českej meny po tom, ako vláda s konečnou platnosťou odsúhlasí formu predaja Českého Telecomu. "Sme pripravení spolupracovať s ČNB na minimalizovaní dosahu transakcie na kurz koruny," povedal v pondelok námestník českého ministra financií a člen komisie dohliadajúcej na privatizáciu Českého Telecomu Tomáš Prouza.
Vláda by o forme privatizácie 51-percentného podielu v Českom Telecome v hodnote približne 2,5 mld. USD mala rozhodnúť v stredu. Zatiaľ čo ministerstvo financií preferuje predaj cez burzu, ktorý je rýchlejší a transparentnejší, ministerstvo informatiky sa, naopak, zasadzuje za priamy predaj vybranému investorovi, čo má zase priniesť väčší privatizačný výnos. Ak by zvíťazila prvá alternatíva, vyvolalo by to pravdepodobne náhly zvýšený dopyt po korune, čo by mohlo pohnúť jej kurzom.
Už minulý týždeň pod vplyvom špekulácií na devízovom trhu pred blížiacim sa rozhodnutím vlády o privatizácii Českého Telecomu stúpla česká koruna oproti euru na dvojročné maximum 30,97 CZK/EUR. Centrálna banka vzápätí varovala, že na takéto posilňovanie nie je dôvod.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:31