StoryEditor

Nezistených vlastníkov eviduje kataster

14.08.2018, 00:00
Podstatnou zásadou pri prevodoch lesných pozemkov je zákaz ich drobenia. Mimo zastavaného územia obce nesmie vzniknúť pozemok menší ako 50 árov.

Odpovedá Jana Marenčíková, advokátka

1. Predmet kúpy
Ako sa dá popri dedení dostať k vlastníctvu lesného pozemku?
Najčastejším spôsobom nadobudnutia vlastníckeho práva je popri dedení prevod vlastníckeho práva zmluvou. Kúpnou, darovacou či zámennou. Aby sme teda mohli hovoriť o zmluve ako o kúpe, musí napĺňať základné znaky, ktorým je v prvom rade odplatnosť, teda dohoda o kúpnej cene. Bez jej dojednania by zmluva nevznikla. Pritom je nevyhnutná dohoda o tom, že kupujúci zaplatí kúpnu cenu, a tiež dohoda o jej výške. Kúpna cena sa musí dojednať v peniazoch.

2. Označenie nehnuteľnosti
Akými údajmi musí byť označený pozemok v kúpnej zmluve?
Nesmie chýbať označenie okresného úradu, ktorý nehnuteľnosť eviduje, názov katastrálneho územia, číslo listu vlastníctva. Pri pozemkoch ešte aj uvedenie parcely registra C/E, parcelného čísla, výmery, druhu pozemku, súpisné číslo stavby, parcelné číslo pozemku, na ktorom je stavba postavená. Ak je nehnuteľnosť v spoluvlastníctve viacerých vlastníkov, a teda je v podielovom spoluvlastníctve, uvádza sa i podiel vyjadrený zlomkom k celku.

3. Údaje vlastníka
Ak pripravujeme zmluvu o predaji, ako musí byť vlastník označený?
Pri fyzických osobách nesmie chýbať meno a priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, trvalý pobyt. Pri právnických osobách názov či obchodné meno, IČO, sídlo. Nesmiete zabudnúť, že podpis predávajúceho na zmluve musí byť úradne osvedčený, aby sa zmluva nemohla zneužiť niekým iným. To neplatí v prípade spísania zmlúv vo forme notárskej zápisnice alebo zmlúv autorizovaných advokátom.


4. Odstúpenie od zmluvy
Častým problémom v praxi je odstúpenie od zmluvy. Kedy je to možné?
Toto právo má každý účastník zmluvy, avšak len v prípadoch, ktoré zákon predpokladá, alebo ak si to zmluvné strany výslovne v zmluve dohodli. Treba to mať na pamäti ešte v štádiu formulácie a vyjednávania o jednotlivých zmluvných ustanoveniach, keďže bude mať zásadný vplyv na uplatňovanie nárokov kupujúceho aj predávajúceho. Účastník zmluvy totiž sám najlepšie vie, za akých okolností pre neho uzatvorenie zmluvy stráca význam, a preto by chcel využiť inštitút odstúpenia. Odstúpením od zmluvy sa zmluva ruší....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 19:20