StoryEditor

Vystrašil vás na balkóne nebezpečný hmyz? Zbavte sa ho

14.08.2018, 12:40
Letné dni prinášajú so sebou aj nepríjemný hmyz. A ak si na vašom balkóne urobia hniezdo sršne alebo osy, môže ísť aj o zdravie. Kto vám s týmto problémom pomôže, vysvetľuje Eva Ralbovská zo spoločnosti Údržba domov.

Fond opráv
Občas sa stane, že si sršne či osy urobia hniezdo na balkóne, prípadne na fasáde obytného domu. V takom prípade odporúča Eva Ralbovká kontaktovať svojho správcu.

„Naša správcovská spoločnosť problémy s osami alebo sršňami rieši automaticky z fondu opráv domu. Robí tak preto, že každý vlastník bytu, ktorý má lodžiu, balkón alebo terasu, prispieva do fondu opráv sumou, ktorá sa vypočíta ako súčin 25 percent z podlahovej plochy danej lodžie, balkónu či terasy a schválenej výšky tvorby fondu opráv na meter štvorcový,“ dodáva.

Výška tvorby fondu sa odsúhlasuje v každom dome samostatne a preto môže myť vždy inú hodnotu. 

Tieto priestory sú síce súčasťou bytu, zároveň sú však tiež súčasťou obvodového plášťa bytového domu.

Privolanie deratizéra
Na základe nahlásenia hniezda objedná správca firmu, ktorá vykoná deratizáciu a zrealizuje prípadný postrek.

„Privolať takúto firmu berie naša spoločnosť ako povinnosť, a to nielen z dôvodu, že vlastníci prispievajú za balkóny do fondu opráv, ale aj preto, že v ohrození nie je len samotný oznamovateľ, ale ohrození môžu byť aj jeho susedia,“ objasňuje situáciu Ralbovská.

Ako dopĺňa, je však možné, že iné správcovské organizácie reagujú na takýto oznam inak, keďže to možno niekde berú ako vec dohody vlastníkov, zástupcu a správcu v tom-ktorom dome.

Po svojej osi
Majiteľ bytu sa môže obrátiť aj priamo na deratizačnú firmu. „Aj v tomto prípade sa hradia náklady za služby z fondu opráv.

Postačí, ak nám vlastník danú skutočnosť nahlási a my úkon preplatíme,“ dopĺňa informácie Ralbovská. Platí, že v bytových domoch sa o odstránenie hniezda musí v prvom rade postarať majiteľ bytu.

Ak by sršne alebo osy ohrozovali verejnosť v blízkosti škôl či domovov dôchodcov, je možné privolať aj hasičov.

01 - Modified: 2024-04-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Sršňa ázijského je potrebné zachytiť na začiatku, nebezpečný je najmä pre včely 02 - Modified: 2024-03-01 13:17:18 - Feat.: - Title: Ochranári: Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň bude zaznamenaný na Slovensku 03 - Modified: 2024-02-20 12:56:43 - Feat.: - Title: Do Česka sa v kamióne z Francúzska opäť dostal invazívny ázijský sršeň 04 - Modified: 2023-12-16 14:30:00 - Feat.: - Title: Nemá váš panelák dostatočnú údržbu? Právnička pre HN radí, ako túto situáciu riešiť 05 - Modified: 2023-09-03 12:24:50 - Feat.: - Title: Agrorezort nemá informáciu o výskyte sršňa ázijského, včelári sa naň pripravujú
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:22