StoryEditor

Osem vecí, ktoré zasiahnu urbariáty

15.08.2018, 00:00
Nové zmluvy, nové termíny, ktoré treba dodržať. Vlastníkom podielov v urbariátoch ich určila novela zákona. Postupne si budú musieť prispôsobiť dokumenty. Novinkou tiež je, že si už môžu oddeliť časť pozemku od spoločnej, doteraz nedeliteľnej nehnuteľnosti. Tu sú ďalšie.

Rovnocenné vlastníctvo
1. Vlastníci väčšinových podielov nemôžu pripraviť o podiely majiteľov menšinových podielov.
O zásadných veciach, ako sú napríklad hospodárenie spoločenstva, zakladanie, zrušenie pozemkového spoločenstva, vstup do obchodnej spoločnosti alebo družstva, o tom musia rozhodnúť vlastníci. Nemôže sa stať, že z rozhodovania budú vylúčení tí, ktorí majú minimálne podiely na majetku spoločenstva. „Vylúčené je, aby o vlastníctve menšiny rozhodli majitelia väčšinových podielov. Vlastnícke právo každého je rovnocenné,“ podčiarkuje Martin Illáš z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Modelovať sa to dá tam, kde zákon stanovuje, že o určitých veciach sa dá rozhodovať aj na mimoriadnom zhromaždení.

K jednoduchšiemu rozhodovaniu prispieva aj to, že zákon z hlasovania umožnil vylúčiť štát a nezistených vlastníkov, ktorí sú vlastne neaktívni. Vylúčiť sa majú aj neprededené podiely. „Nezistení vlastníci sa dajú vylúčiť z rozhodovania už od roku 2014, keď zákon určil, že v tom, čím disponuje Slovenský pozemkový fond, to znamená štátnou pôdou a pôdou nezistených vlastníkov, sa zúčastní rozhodovania v spoločenstve len v piatich prípadoch. Malo sa tak dosiahnuť, aby rozhodovanie vo všetkých ostatných otázkach patrilo aktívnym zisteným vlastníkom,“ objasňuje Illáš. Štát, ktorý v spoločenstvách zastupuje Slovenský pozemkový fond, a ten zastupuje aj nezistených vlastníkov, robí len to, čo mu zákon prikazuje alebo dovoľuje. „Nepodniká a sám nemôže podiely štátne ani nezistených vlastníkov užívať. Fond aj naďalej bude môcť hlasovať len v určených prípadoch. V ostatných prípadoch sa do základu, z ktorého sa počíta uznášaniaschopnosť, hlasy fondu ani nezapočítajú,“ vraví Illáš.


Obmedzené rozhodovanie štátu
2. Pri rozhodovaní sa obmedzuje postavenie štátneho podniku Lesy SR ako správcu štátneho lesného majetku.
Štátny podnik ako správca štátneho lesného majetku má obmedzené postavenie v tých pozemkových spoločenstvách, ktoré nemajú urbárske alebo majú iba urbárske, ale viaceré spoločne obhospodarované nehnuteľnosti – teda samostatné vlastnícke celky, nie podiely, ako je to v klasickom urbariáte. Podľa doterajšej úpravy mali Lesy SR rovnaké postavenie ako ktorýkoľvek iný člen. Ich postavenie je už obmedzené tak, ako je obmedzené postavenie Slovenského pozemkového fondu....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 04 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament 05 - Modified: 2024-01-10 10:16:22 - Feat.: - Title: Údaje o kandidátoch vo voľbách by mohol spracovávať elektronický register, návrh schválila vláda
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:38