StoryEditor

Chcete, aby sa vaše deti učili inovatívne? Sledujte moderné vzdelávacie projekty a upozornite na ne školu

20.08.2018, 11:45
Autor:
vegveg
Odborníci sa zhodujú, že dnešní žiaci sa v škole učia rovnako ako ich rodičia a starí rodičia. A to nie je dobré, lebo svet sa medzitým výrazne posunul a požiadavky na človeka sú dnes úplne iné, ako kedysi. Výsledkom je, že zo škôl nám vychádzajú absolventi, ktorí nemajú požadované zručnosti.

Všetky medzinárodné merania, ako napríklad PISA, ukazujú, že naši školáci sa umiestňujú pod priemerom krajín OECD a v každom meraní dopadnú vždy horšie ako predtým. Zmeniť tento stav pomáhajú aj učitelia združení v neziskovej organizácii Edulab svojimi projektami, ktoré prinášajú do tried moderné vzdelávacie postupy. Aj v súčasnosti, pred začiatkom nového školského roka pripravili pre základné školy projekt Expedícia Fenomény sveta zameraný na takzvanú prierezovú výučbu. Verejnosti tento pojem zrejme nič nepovie, ale v skratke, ide o moderný spôsob výučby, kedy sa neučí izolovane podľa jednotlivých školských predmetov, ale podľa tém. Takto žiaci dostanú informácie v súvislostiach, ucelene, čo je presne to, akým spôsobom by mali nazerať na problémy a ich riešenie.

O čo v projekte pôjde?
Súčasťou vzdelávacích materiálov sú napríklad aj obsahovo a vizuálne atraktívne videá od britskej spoločnosti BBC, takže žiaci sa môžu súbežne zlepšovať aj v anglickom jazyku, alternatívne sú aj so slovenskými titulkami. Všetky témy použité v projekte navyše spĺňajú ciele Štátneho vzdelávacieho programu.

Základné školy, ktoré o projekt prejavia záujem, budú mať na výber z tém: voda, vzduch, slnko, kultúra a komunikácia. Každá téma je spracovaná ako kompletný vzdelávací materiál v digitálnej a tlačenej podobe, ktorý učiteľovi umožní rýchlu orientáciu v problematike a odučenie témy. K dispozícii budú aj vzdelávacie videá od britskej BBC a zážitkové vzdelávacie modely z dielne EDULAB-u. Kľúčovou charakteristikou týchto materiálov je atraktivita pre žiakov a zrozumiteľnosť pre učiteľa.

Školy budú mať širokú škálu možností, ako vzdelávacie materiály aplikovať. Môžu ich podľa podmienok zaradiť do vyučovania bežných predmetov alebo realizovať formou blokového vyučovania. Prípadne si môžu zorganizovať týždeň tematického vyučovania alebo si vytvoriť BBC video knižnicu, ktorú budú využívať v prípadoch, kedy sa im to bude hodiť.

Inovatívne postupy
Ak ste rodič dieťaťa navštevujúceho 2. stupeň základnej školy a želali by ste si, aby sa aj vaše dieťa učilo moderne a atraktívne, šanca je otvorená pre každého. Upozornite školu na existenciu projektu, z ktorého môže bezplatne benefitovať. Ak sa škola zaregistruje, bude si môcť po splnení jednoduchých podmienok zdarma vybrať a na vyučovaní aplikovať jednu z ponúkaných tém.

A nielen to. V rámci projektu Expedícia Fenomény sveta prichádza na pomoc aj youtuber Bača, ktorý sa stáva neodmysliteľnou súčasťou projektu. Ako v časti vyučovacej, tak aj v časti zábavnej. V škole bude deti sprevádzať v úvode každej témy expedície. A vo voľnom čase môžu deti na jeho youtube kanáli sledovať videá z destinácií, ktoré navštívil. Následne si môžu doplniť svoje vedomosti aj zábavným kvízom s Bačom, ktorý bude prebiehať na fenomenysveta.sk. Kvíz je súčasťou projektu Expedícia Fenomény sveta, do ktorého sa môžu zapojiť všetci žiaci na II. stupni základnej školy na celom Slovensku.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:01