StoryEditor

Dohodnite si aj odstúpenie od zmluvy

23.08.2018, 00:00
Ak chcete previesť majetok, môžete sa stretnúť s obmedzeniami. Predať či darovať nehnuteľnosť je možné len na základe písomnej zmluvy. Na detaily kúpnej a darovacej listiny i na to, kedy nemusia platiť, upozorňujú odborníci.

Odpovedá advokát Martin Vasiľ z advokátskej kancelárie Vasiľ, Šimonovič & partners.

1. Bezodplatný prevod
Aby bola darovacia zmluva platná, musí podľa zákona obsahovať určité náležitosti. Ktoré sú to?
Listina, ktorou môžete darovať majetok, musí obsahovať údaje o darcovi a obdarovanom, čiže meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, trvalý pobyt a štátnu príslušnosť zúčastnených strán. Ak by išlo o právnickú osobu, je potrebné uviesť názov, sídlo a identifikačné číslo, prípadne iné identifikačné údaje spoločnosti. V zmluve musí byť uvedený predmet daru, čo znamená, že je nutné presne ho určiť a opísať. Z toho musí byť zrejmé, o aký premet daru ide, aby nedošlo k zámene s inou vecou. Zároveň sa v listine môže dohodnúť aj spôsob, miesto a čas odovzdania daru. Právny úkon darovania musí byť v zmluve uvedený tak, aby bolo jasné, že darca bezodplatne prenecháva dar obdarovanému a obdarovaný tento dar prijíma. V neposlednom rade nesmie v dohode chýbať označenie miesta, dátum jej uzavretia a vlastnoručné podpisy darcu a obdarovaného.

2. Vrátenie daru
Daroval som synovi záhradu. Teraz sa však ku mne správa tak, že som presvedčený, že ma iba využil. Môžem od neho žiadať, aby mi záhradu vrátil späť?
Podstatou záväzného darovacieho vzťahu je povinnosť darcu odovzdať dar a právo obdarovaného požadovať jeho odovzdanie riadne a včas. Darca však môže žiadať vrátenie daru, a to napríklad v situácii, ak sa obdarovaný, či už k nemu alebo k členom jeho rodiny, správa takým spôsobom, že svojím správaním hrubo porušuje dobré mravy.

Odpovedá Milan Ficek, advokát a líder tímu z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková

3. Darovanie majetku
Chcela by som darovať majetok svoje dospelej dcére. Čo by nemalo v darovacej listine chýbať?
V takejto zmluve musí byť uvedený predmet daru, čiže to, či chcete darovať peniaze, nehnuteľnosť alebo hnuteľnú vec. Zároveň je dôležité uviesť, či ide o bezodplatný prevod vlastníctva a vyhlásenie obdarovaného, že dar prijíma. Darovacia zmluva je dvojstranný právny úkon, a preto sa vyžadujú dva prejavy vôle, teda vôľa darovať a vôľa prijať dar....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:37