Ministerka zdravotníctva Andrea KalavskáTASR/M. Baumann
StoryEditor

Skríning onkologických ochorení príde od nového roka

27.08.2018, 13:50
Ministerstvo zdravotníctva zavádza od januára program na prevenciu rakoviny formou skríningov.

Prevenciu onkologických ochorení berie ministerstvo zdravotníctva seriózne. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vo vláde presadila Národný onkologický program, ktorým by sa mali uviesť do praxe národné skríningové programy na prevenciu rakoviny. Ide konkrétne o skríningové programy pre rakovinu krčka maternice, kolorektálneho karcinómu a karcinómu prsníka.

„Musíme od 1. januára 2019 zaviesť skríningy týchto troch hlavných ochorení,“ uviedla ministerka. Podľa jej slov ide o to, „podchytiť čo najskôr onkologické ochorenie u pacienta, a tým zvýšiť úspešnosť jeho liečby a šancu na uzdravenie“.

Od nových opatrení si sľubuje zníženie výskytu a úmrtnosti pri rakovine, ako aj zlepšenie kvality života onkologických pacientov. „Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku, preto ťažiskový dôraz v programe kladieme na prevenciu, diagnostiku, včasnú liečbu, podpornú, ale aj paliatívnu starostlivosť,“ uviedla ministerka.

Ministerstvo už začalo s osvetou
Nový program by mal zaviesť preventívne kontroly a sledovanie chorobnosti a úmrtnosti. Napriek tomu, že samotný skríning je v pláne až od začiatku budúceho roka, ministerstvo už začalo s osvetou a so vzdelávaním v oblasti prevencie onkologických ochorení.

Prevenciu, skríningy a vzdelávanie po novom zastrešuje Národný onkologický inštitút. Rezort zdravotníctva počíta aj so zavedením preventívnych skríningov nádorových ochorení. Do budúcnosti sa plánuje rozšírenie o skríning ústnej dutiny, obličiek, pľúc a pankreasu.

Hlavným cieľom tohto opatrenia je zlepšenie dostupnosti a kvality diagnostických vyšetrení pri prevencii rakoviny.

Novinku pozitívne hodnotia aj mimovládky
Iniciatívu ministerstva si cenia aj mimovládne organizácie zaoberajúce sa starostlivosťou o onkologických pacientov.

„Opatrenie zahŕňa aj nami dlhodobo presadzované onkologické skríningy – systém prevencie a vyhľadávania včasných štádií rakoviny prsníka, krčka maternice a v neposlednom rade skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka,“ uviedli zakladatelia občianskych združení Nie rakovine a Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková a Patrik Herman.

Objavujú sa aj výhrady
Mimovládne organizácie prišli aj s kritikou. Tá sa týka najmä nejasností spojených s novým opatrením. „Iniciatíva je vo veľkej miere nekonkrétna. Najmä nie je jasné, ako sa ňou navrhované kroky budú realizovať a financovať.

Trápi nás aj, že stále nijako negarantuje dostupnosť inovatívnej liečby. Nikto z nás tu stále nemá istotu, že keď ochorie, tak sa dostane k liečbe na úrovni poznatkov súčasnej medicíny a vedy,“ dodávajú zástupcovia mimovládok.

Ministerka v súvislosti s kritikou kontrovala tým, že do konca roka príde s konkrétnymi návrhmi a časovým harmonogramom. Od nich si sľubuje rozptýlenie pochybností.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:08