StoryEditor

Na operáciu vás zaradí poisťovňa

28.08.2018, 00:00
Ak čakáte na operáciu a váš stav sa zhorší, nemusíte čakať na termín. Zdravotné poisťovne sú povinné vám ho vybaviť s nemocnicou hneď.

Odpovedá Matej Neumann, zdravotná poisťovňa Union


1. Čakacia listina
Zaradil vás ošetrujúci lekár na čakaciu listinu? O čo ide a čo to znamená?
Čakacia listina je poradovník, ktorý sa tvorí, ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti (nemocnica) nemôže odliečiť pacientov do troch mesiacov. Na čakaciu listinu vás zaradí ošetrujúci lekár v prípade, ak ide o plánovanú zdravotnú starostlivosť, teda takú, ktorú je možné odložiť bez ohrozenia života a vážneho ohrozenia zdravia. Podľa platnej vyhlášky sa tvoria čakacie listiny na vybrané choroby oka, choroby obehovej sústavy a choroby svalovej a kostrovej sústavy.

2. Ďalší postup
Mám nejako komunikovať aj so zdravotnou poisťovňou, alebo to vybaví sama?
Podľa vášho zdravotného stavu, poradia a kapacitných možností vám ošetrujúci lekár stanoví predpokladaný dátum operácie. Zodpovie otázky a vypíše návrh na zaradenie do zoznamu poistencov čakajúcich na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti. Návrh posiela nemocnica zdravotnej poisťovni. Poisťovňa vás zaradí do zoznamu. Za dátum zaradenia sa podľa platnej legislatívy považuje dátum doručenia návrhu do zdravotnej poisťovne.


3. Pevné lehoty
Sú lehoty nejako presne stanovené? Ak nie, od čoho závisia?
Dĺžka čakacích lehôt je v jednotlivých nemocniciach rôzna. Závisí najmä od kapacitných možností zariadení. V prípade, že v zozname nenájdete „svoju“ nemocnicu, znamená to, že z nej neevidujeme návrh na zaradenie na čakaciu listinu a predpokladáme, že naši poistenci sú ošetrení do troch mesiacov. V prípade, že sa váš stav náhle zhorší a potrebujete neodkladnú starostlivosť, poskytnú vám ju bez čakania. Každá zdravotná poisťovňa má svoje poradie „čakačiek“.

4. Oznam o zaradení
Dokedy mi musí poisťovňa oznámiť, kedy mám plánovaný termín operácie?
Nemocnica je povinná oznámiť konkrétny dátum nástupu na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti najmenej desať pracovných dní pred určeným dátumom.

Odpovedá Viktória Vasilenková, Všeobecná ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:11