StoryEditor

Realita života s autizmom

07.06.2005, 00:00

Autistické centrum Andreas je nezisková organizácia, ktorá bola založená v roku 2001. Jej vznik bol inciovaný uvedomovaním si závažnosti autistickej poruchy a z toho vyplývajúcich reálnych dôsledkov pre život ľudí s autizmom. Snahou rodičov a odborníkov bolo riešiť celoživotnú odkázanosť osôb s autizmom na pomoc okolia a ovplyvňovať sekundárne dôsledky poruchy. Ako jediný vhodný spôsob napĺňania tohto úsilia sa javí celoživotná rezidenčná starostlivosť, a to formou menšieho komunitného zariadenia spĺňajúceho funkciu domova.
Autistické centrum Andreas, n. o., je od apríla Bratislavským samosprávnym krajom schválené aj ako Regionálne centrum pre osoby s autizmom (RCA). Vychádzajúc z Koncepcie starostlivosti o osoby s autizmom v Slovenskej republike (prijatej Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR v roku 1999) uskutočňuje základné praktické atribúty pomoci ľuďom s autizmom. V súčasnosti Andreas, n. o., ako jediné špecializované pracovisko realizuje v súlade s prijatou koncepciou nasledovné aktivity:
-- diagnostika: medicínska,
špeciálno-pedagogická,
-- poradenstvo: zdravotné,
špeciálno-pedagogické,
sociálne,
-- včasná intervencia formou individuálnej terapie s dieťaťom,
-- tvorba domácich programov,
-- voľnočasové aktivity, denné letné tábory,
-- podporné rodičovské skupiny (skupinová psychoterapia),
-- prednášky pre rodičov,
-- poradenstvo pre inštitúcie vzdelávajúce deti a mládež s autizmom,
-- odborná pomoc pri tvorbe individuálnych vzdelávacích programov,
-- odborná supervízia pre začínajúcich pedagógov,
-- školenia, semináre, prednášky súvisiace s terapiou a diagnostikou autizmu,
-- sprostredkovanie odbornej literatúry.
V blízkej budúcnosti čaká budovu Andreasu, n. o., kompletná prestavba nevyhnutná pre napĺňanie a úspešné realizovanie základných cieľov vytýčených pri vzniku centra. V rámci celoživotnej starostlivosti je zámerom vytvoriť model plne funkčného zariadenia, ktoré sa bude prispôsobovať potenciálu a potrebám svojich klientov a ktorého základnými atribútmi budú: príjemné domáce prostredie, súkromie a pracovné prostredie. Okrem iného pôjde teda aj o prípravu na povolanie (na život) či o uplatnenie osôb s autizmom v pracovnom procese a živote čo najmenej závislom od vlastnej rodiny.
Aktuálnosť práve tejto oblasti starostlivosti o osoby s autizmom dokazuje aj seminár pod názvom Realita života s autizmom, organizovaný Autistickým centrom Andreas s podporou Medzinárodného Vyšehradského Fondu. Ústrednou témou tejto konferencie, konanej 28. mája 2005 v Bratislave, bol autizmus v dospievaní a dospelosti. Medzinárodná účasť z radov odborníkov v oblasti autizmu (zo Slovenska, z Česka, Poľska, Maďarska, zo Španielska), ako aj neočakávane vysoký záujem rodičov a odborníkov (nielen zo Slovenska) zaraďujú toto podujatie medzi významné odborné konferencie svojho druhu na Slovensku a zároveň potvrdzujú význam a potrebu organizovania podobných akcií aj v budúcnosti. Ďakujeme aj našim sponzorom -- Hugo Boss, Salón Mareka Kopanicu, Mirra lux Slovensko, Soni Záporožanovej, Salónu Mischka -- ktorí prispeli k úspešnému priebehu vydarenej akcie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:57