StoryEditor

Studňu s čerpadlom skolaudujte

06.09.2018, 00:00
Chcete si na svojom pozemku pri dome alebo chate zriadiť studňu? Je dôležité, aby ste si ujasnili, na čo všetko ju budete využívať. Rozhodujúce je, či potrebujete len záhradnú studničku na polievanie kvetov, alebo má voda z nej zásobovať celý dom. Na výstavbu studne s čerpadlom už totiž potrebujete žiadať úrady o jej povolenie.

Odpovedá Ivan Gračár, hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu

1. Zdroje podzemných vôd
Využívanie vlastnej studňovej vody je u nás bežné. Kto kontroluje kvalitu a množstvo podzemnej vody?
Je to odbor podzemných vôd a je zodpovedný najmä za monitorovanie kvantity a kvality podzemných vôd na objektoch štátnej hydrologickej siete. Ide o hodnotenie stavu a vedenie evidencie využívania podzemných vôd. Ďalej je to spracovanie vodohospodárskej bilancie množstva a kvality podzemnej vody za uplynulý rok. V neposlednom rade ústav vykonáva aj posudkovú a expertíznu činnosť v oblasti kvantity a kvality a eviduje využívané zdroje podzemných vôd s odberom nad 1 250 kubických metrov za mesiac a 15-tisíc kubických metrov za rok. Zároveň je obstarávateľ povinný oznámiť ústavu zdroj podzemnej vody s výdatnosťou nad 0,2 litra za sekundu.

2. Studňa pri chate
V rekreačnej oblasti si staviam chatu a chcel by som si pri nej vykopať studňu. Potrebujem na to povolenie?
Každá osoba si môže na vlastné nebezpečenstvo a bez povolenia alebo súhlasu štátnej vodnej správy odoberať alebo inak používať povrchové či podzemné vody pre vlastnú potrebu domácnosti. Na takýto odber však musí byť vhodné miesto, musí byť na to využívané jednoduché vodné zariadenie a nesmie to obmedzovať iné osoby. Jednoduchými vodnými zariadeniami sú domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne. Patria sem tiež pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 litrov za minútu a prenosné nádoby.


3. Osobné potreby domácnosti
Mám na dvore klasickú studňu a vodu z nej využívam na varenie i pitie. Ohrozujem sa tým na zdraví?
V prípade, že odber podzemnej vody spĺňa zákonom stanovené limity, nepotrebujete od úradov žiadne povolenia. Pri využívaní podzemnej vody je však správne robiť v pravidelných intervaloch chemický rozbor odoberanej vody, aby sa tak posúdilo, či je vhodná na pitie. Zároveň by ste mali sledovať výstavbu a prevádzku iných zariadení v blízkosti vášho odberného miesta, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu podzemnej vody u vás. Môžu to byť žumpy, domové septiky, skládky, hnojenie a iné poľnohospodárske aktivity.

4. Plánovaná vodná stavba
Je v prípade výstavby domovej studne potrebný hydrometeorologický posudok ohľadne pomerov vody a prípadných zdrojov znečistenia?
Pre potreby vydania správneho vodoprávneho rozhodnutia orgány štátnej správy vždy požadujú hydrogeologický posudok a tiež stanovisko hydrometeorologického ústavu k plánovanej vodnej stavbe so zameraním na určenie miesta vodnej stavby a možný hydraulický súvis s objektmi štátnej hydrologickej siete. A niekedy to požadujú aj v prípade už využívaný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte studňu a používate ju na pitné účely? Nezabudnite si vodu pravidelne kontrolovať 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:47 - Feat.: - Title: Máte záujem mať vlastnú studňu? Musíte dodržať tieto náležitosti 03 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-09-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Studňu môže mať každý, ak splní podmienky. Aké sú a prečo sa neodporúča na dvore žumpa?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:42