Archív HN
StoryEditor

Ponúka vám škola skupinové poistenie detí? Mali by ste vedieť, na aké škody sa vzťahuje

06.09.2018, 09:30
Autor:
(msa)(msa)
Poistenie detí v škole sa nevzťahuje na cennosti, ako je mobil či bicykel zaparkovaný v škole alebo pred budovou. Napriek tomu za neveľkú sumu chráni pred krádežou aj úrazmi počas vyučovania.

Začiatkom školského roka dostanú tisícky rodičov od vedenia základnej či strednej školy otázku, či súhlasia s hromadným poistením detí. Mnoho rodičov netuší, či má táto poistná ochrana nejakú hodnotu a význam, alebo sú to iba vyhodené peniaze.

Ochrana osobných vecí za pár eur

Ak vás osloví škola s návrhom skupinového poistenia, v drvivej väčšine prípadov ide o kombináciu dvoch poistných produktov, poistenia pre prípad krádeže a úrazového poistenia detí.
Poistenie pre prípad krádeže vecí žiakov sa vzťahuje na ochranu vybraných osobných vecí detí počas celého školského roka. Poistenie sa špecificky vzťahuje na riziko odcudzenia veci krádežou či lúpežou, ako aj jej zničenie pri pokuse o krádež či lúpež. Poistka chráni veci žiakov ako v budove školy, tak aj kdekoľvek na Slovensku v prípade, keď tam škola organizuje pobyt žiakov alebo zamestnancov. To znamená, že aj počas školy v prírode alebo počas organizovaného školského výletu sú osobné veci žiakov chránené poistením.

„Toto poistenie rodičom rozhodne odporúčam. Keďže ide o skupinové poistenie a so zmluvou má poisťovňa nižšie náklady, je cena poistenia veľmi priaznivá. Ide o jedno-dve eurá mesačne, čo je skutočne zanedbateľné. Za túto sumu získate poistnú ochranu vecí v mnohonásobne vyššej hodnote,“ odporúča Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Škola si poistné zvyčajne strhne zo školného alebo rodičovského príspevku na chod školy.

Na ukradnuté bicykle a mobily sa poistenie nevzťahuje

Poistenie špecificky chráni šatstvo, dáždniky, obuv, hodinky, školské tašky, peračníky, učebnice, rysovacie a písacie potreby, okuliare, ako aj športové potreby a hudobné nástroje, ktoré si dieťa donieslo na vyučovanie. „Poistka však typicky nekryje cennosti ani iné osobné predmety, ako napríklad slúchadlá či mobil. Dobrou správou však je, že tieto cennosti sa dajú poistiť kvalitným poistením domácnosti,“ vysvetľuje Marián Búlik. Školské poistenie takisto nekryje bicykle – bez ohľadu na to, či sú „zaparkované“ v budove školy alebo vonku na ulici. A takisto sa nevzťahuje na osobné veci na internáte, aj keď sú priestory internátu súčasťou školskej budovy.

V rámci „školskej“ poistky žiakov a študentov platí spoluúčasť v rozmedzí tri až desať eur podľa toho, aká je hodnota odcudzenej osobnej veci. „Ak chcete mať istotu, že si vaša škola vybrala najlepšie možné poistenie, zistite si od vedenia školy názov produktu a poisťovňu. Váš osobný finančný sprostredkovateľ potom určite rád porovná tento produkt s konkurenčnými. A prípadne odporučí poistenie, ktoré za podobných podmienok ochráni ešte lepšie,“ radí Marián Búlik.

Pri úraze je kľúčové poistenie pre prípad trvalých následkov

Podľa štatistík najviac úrazov utrpia deti v domácnosti. Preto je určite namieste úrazové poistenie, ktoré na jednej zmluve chráni rodičov aj deti predovšetkým pred trvalými následkami úrazov.

Súčasťou poistenia v škole, ktoré vám navrhne vedenie školy je aj skupinové poistenie úrazu žiakov. Toto poistenie sa vzťahuje špecificky na čas, kedy prebieha vyučovanie alebo takzvaná mimoškolská vzdelávacia a výchovná činnosť. Pre prípad úrazu je vaše dieťa chránené aj pri exkurziách, školských výletoch, športových pobytových výcvikoch (ako je lyžiarsky a plavecký výcvik), školách v prírode, ako aj pri kultúrnych akciách, na ktoré idú deti s celou triedou.

Úrazy sa stávajú aj na výletoch

„Toto poistenie môže mať rôzne varianty. Popri smrti následkom úrazu by malo kryť najmä trvalé následky, čo je jednoznačne najvyššie riziko pri úraze. Bonusom je denné odškodné za pobyt v nemocnici a počas doby liečenia. Je preto dobré, ak si od vedenia školy opäť vypýtate presný popis a obsah produktu aj s poistnými sumami a názov poisťovne. Potom sa môžete poradiť s finančným odborníkom, či náhodou neodporúča vybrať iný poistný variant alebo upraviť nastavenie zmluvy,“ radí Marián Búlik.

Pri skupinovom úrazovom poistení sú typicky z poistného plnenia vylúčené drogy a alkohol. V zásade neexistuje poistenie, ktoré by tolerovalo požitie alkoholu alebo drog. Poisťovne sa pri alkohole líšia len tým, od akého promile alkoholu v krvi už poisťovňa neprepláca škodu. Dôležité je, aby poistenie krylo otravy napríklad potravinami, ktoré môže vaše dieťa utrpieť absolútne nezavinene.

01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 05 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 23:01