škola, žiaciStockExpert
StoryEditor

Päť vecí, ktoré by ste deťom mali pripomenúť pred začiatkom školy

06.09.2018, 11:05
Začiatok roka môže byť pre deti hektický. Striehnu na ne nepríjemné situácie, akými sú krádež či úraz. Ako sa proti nim poistiť, radí poisťovňa Generali.

Mimoškolské aktivity
Zranenia hrozia deťom doma, na športoviskách, ale aj v školách. Deti v školských zariadeniach pri ich počte často nie je možné ustrážiť, a tak sa v školách pravidelne stretávame s drobnými či väčšími zraneniami. Najčastejšie zranenou časťou tela sú prsty na rukách alebo ich články.

Pritom pravá strana tela je na úrazy náchylnejšia. K úrazom dochádza počas mimoškolských aktivít, ako je školský výlet či škola v prírode, keď deti venujú menšiu pozornosť svojej bezpečnosti. Úraz sa však môže prihodiť aj počas školy, najmä počas prestávok alebo na hodine telesnej výchovy.

Osobné veci žiakov
Početným úrazom počas roka sa tak škola nevyhne, a preto je vhodné, ak je školské zariadenie poistené. Poisťovne ponúkajú špeciálne poistenia škôl proti úrazom žiakov. Škola sa poisťuje obvykle na jeden školský rok, pričom sú deti kryté aj počas prázdnin.

Okrem toho majú školy možnosť využiť poistenie zodpovednosti za škodu, z ktorého sú následne úrazy detí v školách hradené. V rámci tohto poistenia je možné uzatvoriť aj pripoistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú odcudzením vecí žiakov, o ktoré prišli vlámaním do uzamknutých šatní alebo skriniek.

Ku krádeži školských pomôcok či osobných vecí žiaka dochádza v školských zariadeniach pomerne často. Najčastejším cieľom zlodejov bývajú prezuvky, školská taška, bunda a obuv, v ktorej žiak prišiel do školy, ale aj výtvarné pomôcky či obsah vrecúška na telesnú výchovu.

Pripoistenie zodpovednosti za škodu vlámaním sa však nevzťahuje na krádež peňazí, šekov, cenností, elektroniky či iných vecí, ktoré žiakovi bezprostredne neslúžia pri vyučovaní.

Päť rád na koniec. Nezabudnite svojim deťom pripomenúť:

1. Dodržuj školský poriadok.
Deťom by ste mali pripomenúť, že poriadok je dôležitý nie preto, aby ich obmedzoval v určitej aktivite, ale aby ich chránil napríklad aj pred úrazmi.

2. Počúvaj svojho učiteľa.
Toto pravidlo platí dvojnásobne najmä pri takých školských predmetoch, kde dieťa môže prísť do kontaktu s potenciálne nebezpečnými chemikáliami alebo predmetmi, ktoré by ho pri nesprávnom používaní mohli zraniť.

3. Múdrejší ustúpi.
Vysvetlite svojim deťom, že nie je rozumné nechať sa zatiahnuť do konfliktu, ktorý sa môže skončiť nepríjemným úrazom. Snažte sa im vysvetliť, že skôr, ako sa pustí do bitky, by si mal uvedomiť prípadné nepríjemné dôsledky svojho konania.

4. Dávaj si pozor na svoje veci.
Krádeže sa nevyhýbajú ani školám, preto dieťaťu vysvetlite, aby veci nenechávalo v škole len tak pohodené. Ak má pridelenú svoju uzamykateľnú skrinku, je dôležité, aby tam svoje veci zodpovedne odložilo a skrinku zamklo.

5. Elektronika a cennosti do školy nepatria.
Ak má dieťa tablet alebo inú elektroniku, je dôležité mu vysvetliť, že takéto veci do školy nepatria.

01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 00:48