sporenie, peniaze, mešecDreamstime
StoryEditor

Naplánujte si svoje bohatstvo

11.09.2018, 15:10
Slováci sú rekordéri v zadlžovaní a mali by viac sporiť. Odborníčka na financie Andrea Straková zo spoločnosti Partners Group SK radí, ako si postaviť svoje bohatstvo na pevných základoch.

Finančný plán
Dôležité je urobiť si finančný plán rovnako, ako keď staviate dom. Základy tejto pomyselnej stavby tvoria tri finančné piliere, ktoré vytvárajú istotu.

Vytvorte si preto finančnú rezervu vo výške šesťnásobku príjmu. Potrebu sporiť má 83 percent Slovákov. Odporúčanú finančnú rezervu si vytvára 19 percent našincov. Žiadnu rezervu si netvorí pätina Slovákov, čo predstavuje 21 percent.

Zabezpečenie majetku
Zároveň by ste si mali zabezpečiť majetok, a to poistením seba, domácnosti a nehnuteľnosti. Mali by ste na to vyčleniť päť percent z príjmu. Platí, že to, čo stanovuje zákon, ľudia dodržiavajú.

Takže povinné poistenie auta má takmer každý majiteľ. Avšak to najdôležitejšie, a to poistenie vlastnej osoby, má iba 42 percent, poistenie domácnosti 53 percent a nehnuteľnosti 34 percent Slovákov. Pätina Slovákov nie je poistená a nemá poistený ani majetok. Táto skupina predstavuje 20 percent.

Vlastný príjem
V neposlednom rade by ste mali chrániť aj svoj príjem. Najmä poistením invalidity a práceneschopnosti. Najčastejšie dôvody, prečo Slováci prichádzajú o príjem zo zamestnania či z podnikania, sú choroby. Ide o 96 percent.

V dôsledku úrazov stratia príjem štyri percentá domácich. Práve preto je v prvom rade dôležité mať poistenie pre prípad práceneschopnosti a pre prípad invalidity, ktoré má iba štvrtina Slovákov.

Tri izby
Prvé poschodia pomyselného domu by mali vytvárať tri izby, ktoré zabezpečujú pohodlný život a spokojnú domácnosť. Zabezpečte si vlastné bývanie. Približne 20 percent Slovákov spláca úver na bývanie, 18 percent býva u rodičov a sedem percent v podnájme.

Viac ako polovica Slovákov má však bývanie vyriešené a býva vo vlastnom byte či dome bez úveru. Spolu tvoria až 55 percent všetkých domácich. To vytvára skvelý predpoklad pre budovanie finančného pohodlia do budúcnosti.

Sporenie na dôchodok
Dôležité je tiež zabezpečiť si vlastný dôchodok. Vôbec nie je sebecké, ak vo vlastnom produktívnom veku myslíme najprv na to, ako a z čoho budeme žiť na dôchodku tak, aby sme sa nemuseli spoliehať na štát alebo vlastné deti.

Až 43 percent Slovákov si vôbec nešetrí na dôchodok, 42 percent využíva zo zákona druhý pilier dôchodkovej správcovskej spoločnosti, 17 percent sporí v treťom pilieri, 14 percent využíva životné poistenie a iba sedem percent si sporí samostatne v banke či vo fonde.

Budúcnosť detí
Postarajte sa tiež o budúcnosť detí. Dobrá správa je, že až 74 percent Slovákov šetrí svojim deťom a vytvára im dlhodobú finančnú rezervu. Zlá správa je, že nesprávne. Ideálna forma šetrenia deťom s dobrou návratnosťou je pravidelné investovanie do podielových fondov, a to robia iba tri percentá rodičov.

Nevhodné a málo výnosné šetriace produkty, ako sú sporiaci účet, vkladná knižka, stavebné sporenie či životné poistenie dieťaťa, využíva 40 percent rodičov. Preinvestujte ich správne, stačí zmeniť iba formu investičného produktu.

Aj peniaze od štátu, ktoré dostáva rodič pravidelne každý mesiac ako prídavky na deti v približnej výške 25 eur na dieťa, môžete investovať do budúcnosti vašich detí.

Znásobenie bohatstva
Ak by sme sa vrátili k pomyselnej stavbe sporenia, aj tu platí, že podkrovie znásobuje bohatstvo. Investujte, pretože každý, kto vystaval dom až sem, má určité finančné zdroje, ktoré môže znásobovať správnym investovaním.

Väčšina Slovákov správne investovanie nevyužíva. Robí tak iba päť percent z nich. Pritom tretina Slovákov svoje voľné finančné prostriedky ukladá nesprávne do bankových vkladových produktov. 16 percent našincov nerozumie investovaniu alebo sa ho obáva, preto radšej neinvestuje.

01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 03 - Modified: 2024-03-25 11:31:57 - Feat.: - Title: Vláda si robí zálusk na peniaze sporiteľov. Obávame sa ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, vraví SaS 04 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 05 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:35