StoryEditor

Máte záhradku? Tieto rady sa vám zídu

12.09.2018, 00:00
Vlastníctvo alebo prenájom záhrady prináša so sebou veľa problémov, ktoré treba riešiť. Najčastejšie susedské hádky. Ako usporiadať vzájomné vzťahy so susedmi v záhradkárskej osade alebo záhrade pri dome, ako užívať pozemok bez toho, aby ste mali problémy s obcou napríklad kvôli odpadu, radí advokát Michal Rampášek.

1. Spaľovanie odpadu
Spaľovať záhradný odpad, akým je lístie, tráva, konáre, ale aj iný odpad z domu, ako sú plastové fľaše, papier, kartónové krabice a podobne, je nezákonné. Vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov a zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by sa mohol rozšíriť, zakazuje aj zákon o ochrane pred požiarmi. Za porušenie zákazu možno podľa zákona o odpadoch uložiť pokutu do 1 500 eur, za porušenie zákona o ochrane pred požiarmi pokarhanie alebo pokutu do 331 eur. V prípade podozrenia z porušovania zákona sa obráťte na políciu, prípadne obecnú políciu, a so sťažnosťou aj na obecný úrad.

Rada advokáta: Obyvateľom zákon ponúka viaceré spôsoby, ako sa zbaviť suchého biologického odpadu z porastov. Predovšetkým ide o kompostovanie v obecnom alebo súkromnom kompostovisku alebo zber odpadu vo veľkoobjemových kontajneroch či v zberných dvoroch na to určených. Ak tieto možnosti v obci nie sú, je potrebné obrátiť sa na samosprávu, aby podmienky vytvorila.

2. Spor o hranicu pozemkov
Platí, že plot sa musí nachádzať na pozemku jeho vlastníka. V praxi sa vlastníci domov v zástavbe zvyčajne dohodnú, aké ploty budú mať a ktorú stranu kto financuje a udržiava. Ak je zrejmé, že plot patriaci susedovi je postavený hoci i čiastočne na vašom pozemku, je potrebné suseda písomne vyzvať na jeho odstránenie alebo prísť s návrhom spoločného riešenia. Vždy sa pokúste so susedom dohodnúť. Ak je spor o hranicu pozemkov, v prvom rade je potrebné si najskôr v geometrickom pláne preveriť, či skutočne je susedov plot na vašom pozemku. Ak ide o staršie nehnuteľnosti, bude lepšie zadať vypracovanie vytýčenia skutočn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Veľkonočné prázdniny v okolí Bratislavy: Od romantických prechádzok nad Malým Dunajom až po túry s rozprávkovými výhľadmi 03 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 04 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 05 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Návrat skleníkov aj preferovanie miestnych rastlín: Toto sú záhradné trendy na rok 2024
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:10