V prvom rade by ste si mali vyčleniť ideálne miesto pre relax či záhradné oslavy. Ak bývate v dome, možností býva zväčša niekoľko. Buď máte terasu, na ktorú vyjdete priamo z domu, altánok či záhradu za domom. Aj tam môžete umiestniť záhradné sedenie. V byte sú podmienky o čosi horšie, vystačiť si musíte s balkónom, v lepšom prípade s väčšou lodžiou.KIKA
StoryEditor

Stavbu altánka ohláste a priložte aj potrebné doklady

12.09.2018, 00:00
Záhradky sú často sporom medzi susedmi. Jednému prekáža plot, druhému vetvy z čerešne, ktoré presahujú na pozemok. Ako riešiť problémy, odporúčajú odborníci.

Záhradný domček a ohlásenie
Na konci záhrady rodinného domu chceme postaviť záhradný domček s rozlohou 5 x 3 metrov. Domček bude stáť pol metra od susedovho pozemku. Má tam tiež nejaké šopy nalepené blízko nášho plota, ale neprekážajú nám. Ide len o to, že starý pán prepísal pozemok na vnuka. Jeho nepoznáme a dúfame, že ho nebudeme musieť hľadať, aby s tým súhlasil. Myslíme si, že záhradný domček nie je stavbou spojenou so zemou. Musíme ho ohlásiť na stavebnom úrade?

Na záhradný domček odporúčame podať ohlásenie na stavebný úrad. Podľa nášho názoru takéto povolenie je postačujúce, pretože ide o drobnú prízemnú stavbu, ktorej zastavaná plocha nepresahuje 25 štvorcových metrov a výšku päť metrov.


Ak stavebný úrad vydá súhlas, predídete prípadným sporom s novým majiteľom susedného pozemku.
K ohláseniu budete musieť priložiť:
– list vlastníctva
– jednoduchý technický opis
– jednoduchý situačný výkres aj so zakreslením odstupových vzdialeností
– súhlas všetkých ostatných spoluvlastníkov nehnuteľnosti na uskutočnenie drobnej stavby
– súhlas vlastníkov susedných nehnuteľností v prípade, že budú výstavbou dotknuté. Súhlas môže úrad vyžiadať vzhľadom na prípadnú minimálnu odstupovú vzdialenosť od susedovho pozemku – je lepšie mať písomný súhlas suseda
– vy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:35