StoryEditor

Špecialisti na informačné technológie, učte sa po nemecky

17.09.2018, 00:01
Počet vysokých škôl s povinne voliteľným nemeckým jazykom u nás klesá. A to i napriek tomu, že na slovenskom rozvíjajúcom sa trhu je plno investorov z nemecky hovoriacich krajín.

Nemecké firmy
Spoločnosť Stengl sa spolu s odborníkmi z Ekonomickej univerzity v Bratislave pustila do projektu IT Akademie, ktorý priblíži nemčinu ľuďom a pomôže im tak uplatniť sa na trhu práce. Dnes u nás pôsobí až 500 nemeckých firiem a mnohé z nich očakávajú nárast počtu pracovných miest.

Aktuálne zamestnávajú viac ako 120-tisíc Slovákov. Stále je však v tejto oblasti voľných mnoho pracovných pozícií, kde je potrebná znalosť nemeckého jazyka. I napriek tomu však tento rok z nemčiny maturovalo len 3 397 študentov, čo predstavuje 7,8 percenta z celkového počtu žiakov. A len jedna z deviatich vysokých škôl ju má ako povinne voliteľný jazyk.

Tretí ročník
Práve z týchto dôvodov sa spoločnosť Stengl rozhodla pre tretí ročník špecializovaného kurzu komunikačnej a informačnotechnologickej nemčiny. Partnermi kurzu sa stali Fakulta aplikovaných jazykov a Fakulta hospodárskej ekonomiky Ekonomickej univerzity v Bratislave.

„Dali sme si za cieľ podporiť konkurencieschopnosť a zvýšiť šance na zamestnanosť ľudí, ktorí pracujú v tomto odbore,“ hovorí Andrej Petrovaj, výkonný riaditeľ spoločnosti Stengl. Nemčina je dnes jazyk každodennej komunikácie slovenských manažérov na vedúcich pozíciách nemeckých a rakúskych firiem,“ vysvetľuje Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Bezplatný kurz
Záujemcovia o tento kurz, ktorý je zadarmo, musia mať viac ako 18 rokov, úroveň nemčiny B1 a prejsť trojkolovým výberom. V prvom kole musí účastník zvládnuť aspoň päť alebo šesť informačnotechnologických otázok, v druhom kole musí preukázať jazykové zručnosti a v treťom čaká záujemcu osobný pohovor.

Prihláška je dostupná na stránke www.stenglakademie.sk a výučba sa začína v októbri. Zastrešovať ju bude vysokoškolský lektor s rodným jazykom nemeckým. Ako dodáva Andrej Petrovaj, účastníci predchádzajúcich ročníkov dnes v nemčine ovládajú odbornú terminológiu, zvládajú e-mailovú a osobnú komunikáciu a aktívne sa podieľajú na firemných projektoch.

01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:03