právo, justíciaDreamstime
StoryEditor

Advokátska komora upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za advokátov

14.09.2018, 13:02
Za posledné dva roky podala Slovenská advokátska komora viac ako 70 trestných oznámení z dôvodu neoprávneného poskytovania právnych služieb.

V posledných rokoch sa pokútne poskytovanie právnych služieb rozmáha. Informovala o tom Slovenská advokátska komora. Pri poskytovaní neautorizovaných právnych služieb išlo predovšetkým o osoby, ktoré zastupovali ľudí v konaniach pred súdmi a políciou, v správnych konaniach pred orgánmi štátnej správy.

Ďalej išlo o osoby, ktoré  poskytovali právne rady prostredníctvom audiotextových čísel so zvýšenou sadzbou, či ponúkali vypracovanie zmlúv rôzneho druhu prostredníctvom internetu.

Trestné pokútnictvo

Komora pripomína, že poskytovanie právnych služieb za odmenu bez riadnej - predovšetkým advokátskej – licencie, takzvané pokútnictvo, je nelegálne konanie, ktoré môže byť trestným činom.

Na to, aby sa niekto stal advokátom, musí splniť prísne podmienky, ako je vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore právo, päť rokov prípravy na budúce povolanie u iného advokáta ako koncipient a zložiť náročnú advokátsku skúšku.

Každý advokát nesie disciplinárnu aj hmotnú zodpovednosť za svoju činnosť a toto riziko majú poistené.

Podvodníci, na rozdiel od advokátov, nenesú za svoje rady žiadnu zodpovednosť a ak niekomu zle poradia, môže takáto osoba prísť o svoje právo alebo majetok bez toho, aby bolo možné niekoho za zlú radu brať na zodpovednosť.

Obráťte sa na políciu

Komora preto radí, aby sa každý, kto vie o takomto konaní, obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Rôzni podvodníci totiž svojou činnosťou škodia predovšetkým bežným ľuďom.

Nejde pritom len o podvodníkov, ktorí poskytujú právne služby neoprávnene, ale aj iné profesie bojujú s podobnými podvodníkmi. Komora upozorňuje na prípad falošného plastického chirurga v Bratislave alebo prípad falošného veterinára v Nových zámkoch.

Všetky tieto profesie sú prísne regulované zákonmi a na ľudí, ktorí ich chcú vykonávať, sú kladené prísne požiadavky. Ide predovšetkým o ochranu bežných ľudí, aby sa mohli v čo najväčšej miere spoľahnúť na to, že ak oslovia odborníka, dostanú kvalitnú službu, dobrú radu, riadny výkon.

Ak si chcete overiť, či osoba, ktorá Vám ponúka právne rady  je advokátom, môžete tak urobiť na webovej stránke komory, kde je zverejnený zoznam všetkých advokátov.

01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory 02 - Modified: 2024-03-01 16:18:39 - Feat.: - Title: Odborníčka o premlčaní: Aj v nových učebniciach kriminalistiky sú mýty, že obete si znásilnenia vymýšľajú 03 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 04 - Modified: 2024-01-03 21:54:33 - Feat.: - Title: Argentínsky súd zastavil reformu pracovného práva prezidenta Mileia, obmedzuje štrajky a uľahčuje prepúšťanie 05 - Modified: 2023-12-23 08:55:35 - Feat.: - Title: Keď vláda obchádza vlastné pravidlá, obmedzuje sa diskusia. Právne prostredie je nestabilné, tvrdí politológ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:48