StoryEditor

Vždy si overte nielen vlastníka, ale aj ťarchy a záložné práva

17.09.2018, 00:00
Časom zistíte, že auto, ktoré ste len nedávno kúpili z druhej ruky, bolo havarované, alebo príde exekútor a zabaví ho. Prípadne sa objavia niektoré nedostatky, ale predávajúci vás presviedčal, že je bezchybné a funguje ako hodinky. Na takéto tvrdenia by ste sa spoliehať nemali.

Na rozdiel od nehnuteľností, hnuteľné veci, napríklad ojazdené vozidlá alebo nábytok, sa predávajú obyčajne bez nejakých kúpnych zmlúv. Ak však ide o veci väčšej hodnoty, nemali by ste to nechať len na ústnu dohodu. Uzavrite kúpnu zmluvu vždy písomne a dbajte na každý detail.

Pozor na skryté nedostatky
„Klientom odporúčame zamerať sa vždy na prípadné chyby, ktoré by prevádzaná vec, či už ide o hnuteľnú alebo nehnuteľnú, mohla v čase kúpy mať,“ vraví advokát Róbert Bános. Pokiaľ ide o kúpnu zmluvu, ktorej predmetom je prevod nehnuteľnosti, upozorňuje na ustanovenie Občianskeho zákonníka, podľa ktorého, ak „ide o zjavné chyby alebo o chyby, ktoré možno zistiť z príslušnej evidencie nehnuteľností, nemožno uplatňovať nárok zo zodpovednosti za chyby, ibaže scudziteľ výslovne ubezpečil, že vec je bez akýchkoľvek chýb“. Z tohto podľa advokáta opätovne vyplýva povinnosť pre vás ako kupujúceho, aby ste si v katastri nehnuteľností overili, či je predávajúci skutočným vlastníkom, či je v kúpnej zmluve správna výmera prevádzaných nehnuteľností, ďalej či nie sú zaťažené záložným právom, o ktorom kupujúci nemal vedomosť. „V katastri nájdu aj zápis o prípadnom vecnom bremene v prospech tretích osôb. Odporúčame prekontrolovať si celú nehnuteľnosť či požiadať o potvrdenie bezchybnosti stavby statika alebo si vyžiadať k nahliadnutiu znalecký posudok, ak ním predávajúci disponuje,“ radí advokát Bános. Takto sa dajú ešte pred kúpou odhaliť zjavné chyby.

Sporné ustanovenie
Pozornosť by ste mali zbystriť, ak predávajúci uvedie v kúpnej zmluve, že „nehnuteľnosť sa predáva v stave, v akom stojí a leží“. Advokát upozorňuje na Občiansky zákonník. V ňom stojí: „Ak sa vec prenechá, ako stojí a leží, nezodpovedá scudziteľ – teda predávajúci – za jej chyby, ibaže vec nemá vlastnosť, o ktorej scudziteľ vyhlásil, že ju má, alebo ktorú si nadobúdateľ výslovne vymienil.“ Takéto ustanovenie v zmluve zbavuje kupujúceho ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 04 - Modified: 2024-01-22 13:31:10 - Feat.: - Title: Návrat stalinistických metód? Ruský parlament skúma plán na zabavenie majetku kritikov vojny 05 - Modified: 2024-01-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Vica Kerekes nič nevlastní! Čo ju viedlo k tomuto rozhodnutiu?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:09