StoryEditor

Minimálne mzdové nároky treba dodržať

18.09.2018, 00:00
Predavačky, skladníci, šoféri, ale aj sektor ubytovacích a stravovacích služieb. V týchto profesiách a odvetviach zamestnávatelia najčastejšie porušujú mzdové predpisy a sú aj na čiernej liste inšpektorátov práce.

Informačný systém ochrany práce zaznamenáva najčastejšie porušovanie tých ustanovení Zákonníka práce, ktoré upravujú minimálne mzdové nároky zamestnancov v sektoroch veľkoobchod a maloobchod, doprava a skladovanie a sektor ubytovacích a stravovacích služieb. Inšpektori preto upozorňujú, že povinnou náležitosťou každej pracovnej zmluvy sú popri druhu práce, jeho stručnej charakteristike, mieste výkonu práce a dni nástupu do práce aj mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve. „Zodpovedať musia príslušnému stupňu náročnosti práce zamestnanca. Zamestnávateľ pritom musí brať do úvahy najnáročnejšiu pracovnú činnosť, ktorú od svojho zamestnanca bude vyžadovať v rámci druhu práce uvedeného v pracovnej zmluve,“ upozorňuje Ladislav Kerekeš, hovorca Národného inšpektorátu práce. Pripomína aj, že v kolektívnej zmluve môžu byť mzdové podmienky ešte výhodnejšie.

Podmienky v zmluve
Pracovná zmluva je dvojstranný právny akt a jej podpísaním sa stáva záväznou pre obe zmluvné strany, tak pre zamestnanca, ako aj pre zamestnávateľa. Podpisom pracovnej zmluvy prejavujú obe súhlas s jej obsahom. Zákonník práce pamätá aj na zamestnanca, ktorý sa napríklad z nevedomosti dohodne so zamestnávateľom na mzde, ktorá je nižšia, než aká by mu patrila. „Zamestnávateľ je povinný vždy poskytnúť zamestnancovi mzdu najmenej v sume príslušného minimálneho mzdového nároku,“ podčiarkuje Kerekeš.

Zamestnanec môže v takomto prípade osloviť zamestnávateľa s požiadavkou o uspokojenie svojich nárokov z pracovného pomeru. Ďalšou možnosťou je obrátiť sa na odborovú organizáciu, ak v podniku funguje, alebo podať podnet na miestny príslušný inšpektorát práce. „Naše inšpektoráty vykonávajú dozor nad dodržiavaním pracovnoprávnych predpisov a mzdových podmienok. Keďže nevyplatenie mzdy alebo jej časti je trestný čin, zamestnanec sa môže s vecou obrátiť aj na orgány činné v trestnom konaní a v konečnom dôsledku i podaním žaloby na príslušný súd, či pokúsiť sa o mimosúdne vyrovnanie prostredníctvom mediácie,“ radí hovorca.

Kto posúdi náročnosť práce
Zamestnávateľ je ten, kto ku každému pracovnému miestu musí priradiť príslušný stupeň. Je ich šesť a s charakteristikami náročnosti ich obsahuje príloha Zákonníka práce. „Správnosť zaradenia pracovného miesta do stupňa náročnosti práce vo všeobecnos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 02 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 03 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 05 - Modified: 2024-03-01 07:08:14 - Feat.: - Title: Finálny účet za novinku z čias Hegera: Záujem o predčasné dôchodky vlani stúpol viac ako trojnásobne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:58