StoryEditor

O pôdu požiadajte pozemkový fond

20.09.2018, 00:00
Ak chcete začať s podnikaním v poľnohospodárstve, ale nevlastníte žiadnu pôdu, môžete si ju prenajať. Najjednoduchšie je to, samozrejme, od vášho známeho. Pomôcť však môžete nájsť aj inde. Pozrite si sedem rád, v čom vám môže pomôcť Slovenský pozemkový fond.

1. Príklad – Mladý farmár
Plánujem sa stať samostatne hospodáriacim roľníkom. Ako mladý farmár však nemám pôdu, ktorú by som obrábal. Išlo by o katastrálne územie Trstená. Je možné prenajať si nejakú pôdu od pozemkového fondu? Ak áno, tak za akú cenu?
Slovenský pozemkový fond prenajíma nehnuteľnosti na poľnohospodárske účely podľa zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Cena nájmu závisí od účelu nájmu a bližšie informácie sa dajú získať na príslušnom regionálnom odbore. Ročné nájomné za prenajatú poľnohospodársku pôdu podľa jednotlivých druhov pozemkov sa vypočíta nasledovne dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je, že sa ročné nájomné za prenajatú poľnohospodársku pôdu vypočíta ročnou sadzbou 2,20 percenta z hodnoty poľnohospodárskej pôdy pri všetkých druhoch poľnohospodárskych pozemkov, vodných a ostatných plochách mimo zastavaných areálov hospodárskych dvorov. Druhou možnosťou je, ročné nájomné za prenajaté zastavané plochy bez ohľadu na ich umiestnenie, ako aj pri všetkých pozemkoch v areáloch hospodárskych dvorov bez ohľadu na ich druh, sa vypočíta ročnou sadzbou 3,667 percenta z hodnoty poľnohospodárskej pôdy. S písomnou žiadosťou ohľadne tejto veci je vhodné obrátiť sa na príslušný regionálny odbor. Kontakt je uvedený na webovej stránke Slovenského pozemkového fondu. Regionálny odbor následne posúdi žiadosť a písomne oznámi, či pristúpi k prenájmu žiadaného pozemku. Regionálny odbor je kompetentný na riešenie danej veci, až do zdokumentovania všetkých podkladov.

2. Príklad – Dedičské konanie
V rodine máme pozemky, ktoré sú evidované na môjho prastarého otca a je tam uvedené, že správcom je Slovenský pozemkový fond. Tieto pozemky by sme chceli na základe dedičských konaní previesť do nášho vlastníctva. Ako postupovať a na koho sa obrátiť?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:04