StoryEditor

Aj otec môže čerpať materské na dieťa

27.09.2018, 00:00
V súčasnosti môžu aj otcovia čerpať materské v dĺžke 28 týždňov do troch rokov dieťaťa. Nesmú ho však poberať paralelne s jeho matkou. Od 1. januára 2019, ak zákonodarcovia schvália novelu, ktorú navrhuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, bude možné súbežné poberanie dávky materského u otca aj matky. Každý na iné dieťa.

Odpovedá Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

1. Uplatnenie nároku
Som tehotná. Kedy a ako mám poslať žiadosť na vyplácanie materského?
Povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba a fyzická osoba v ochrannej lehote predložia žiadosť o materské pobočke poisťovne. Tehotnej žene tlačivo na dávky vystaví lekár spravidla na začiatku ôsmeho až šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Žiadosť o materské je najlepšie predložiť ihneď po vystavení žiadosti.

2. Otec a žiadosť
Po narodení nášho syna chcem zostať doma na materskej dovolenke namiesto manželky a starať sa o neho. Kde si mám podať žiadosť o materské?
Otcovi dieťaťa poskytne žiadosť o materské pobočka poisťovne, a to buď v papierovej forme pri osobnej návšteve, alebo vo forme skenu cez Ústredný portál verejnej správy. Nárok na materské si iný poistenec uplatňuje prostredníctvom originálu Žiadosti o materské, pričom každá je očíslovaná jedinečným číslom, aby boli evidované a zabránilo sa podvodom. Uplatnenie nároku na materské prostredníctvom fotokópie žiadosti, ktorá bola vydaná pre niekoho iného, nie je možné.


3. Správne vyplnenie
Čo mám v žiadosti o materské vyznačiť?
Skôr, ako žiadosť odošlete, treba vyznačiť údaje vo vyhlásení, či si uplatňujete nárok na dávku zo súbehu poistení, ako aj spôsob poukazovania dávky. Treba ju podpísať a v prípade zamestnanca predložiť na potvrdenie aj zamestnávateľovi. Ak si chcete uplatniť nárok na materské z viacerých nemocenských poistení, musíte zaslať žiadosť o materské osobitne pre každé z nich.

4. Rodný list dieťaťa
Počula som, že už netreba predkladať kópiu rodného listu dieťaťa.
Takýto doklad je potrebný len vtedy, ak dieťa nie je zapísané v matrike na území SR. V prípade rodných listov vydaných na území iného členského štátu EÚ, štátu EHP a Švajčiarskej konfederácie postačuje predloženie neoverenej kópie rodného listu dieťaťa. Nemusí byť preložená. Rovnako to platí i v prípade takzvaných...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 23:56