StoryEditor

Znovuotvorenie účtovných kníh

Je potrebné po opätovnom otvorení účtovných kníh novozhotovenú účtovnú závierku doručiť daňovému úradu? Účtovná jednotka zostavila účtovnú závierku k 31. 12. 2004 (boli pripojené podpisové záznamy) dňa 20. 3. 2005 a doručila ju spolu s daňovým priznaním príslušnému daňovému úradu. V apríli 2005 zistila, že zabudla zaúčtovať tvorbu opravnej položky k pohľadávke. Ak opätovne otvorí účtovné knihy, je nutné novozhotovenú účtovnú závierku doručiť daňovému úradu?
-- Do schválenia účtovnej závierky príslušným orgánom (napr. valným zhromaždením) môžu účtovné jednotky opätovne otvoriť účtovné knihy, ak sa tým zabezpečí pravdivý a verný obraz účtovníctva. Umožňuje to § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve. Ak účtovná jednotka po zostavení účtovnej závierky zistila, že nezaúčtovala účtovný prípad ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ktorým sa zabezpečí pravdivý a verný obraz účtovníctva, a účtovná závierka nebola ešte schválená, opätovne otvorí účtovné knihy a doúčtuje tvorbu opravnej položky do účtovníctva roku 2004. Ak pôjde o zákonnú opravnú položku, zaúčtuje ju zápisom MD 558 / D 391.A, ak pôjde o inú (nie zákonnú) opravnú položku, zaúčtuje ju zápisom MD 559 / D 391.A. Po tomto zaúčtovaní opäť zostaví účtovnú závierku.
V zmysle § 1 ods. 6 Opatrenia Ministerstva financií SR č. 4455/2003-92 v znení neskorších predpisov sa predkladá účtovná závierka v jednom vyhotovení miestne príslušnému daňovému úradu do 30 dní po jej schválení, ak došlo k znovuotvoreniu účtovných kníh. To znamená, že účtovná jednotka predloží novozostavenú účtovnú závierku, a to nie hneď po jej zostavení, ale až po schválení príslušným orgánom. Pre úplnosť pripomíname, že ak by účtovné knihy neboli znovu otvorené podľa § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve, nie je nutné predkladať účtovnú závierku, ktorá bola predložená spolu s daňovým priznaním, po jej schválení príslušným orgánom daňovému úradu (Účtovníctvo a dane, vydanie: 9/2005).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:37