StoryEditor

Licencia chráni autora aj jeho dielo

10.10.2018, 15:17
Hudobník, maliar či pôvodca softvéru. Tí všetci vytvárajú diela, teda stávajú sa autormi, pričom si svoju prácu a jej výsledky bežne dohodnú autorskou zmluvou. Aké podmienky pri tom treba dodržať? Výhody a nevýhody licenčných dokumentov vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Martin Fajnor z portálu onlinezmluvy.sk

1. Licenčná zmluva
Čo musí urobiť objednávateľ, aby mohol vytvorené autorské dielo aj používať?
Pokiaľ vytvoril autor určité dielo na objednávku na základe zmluvy o dielo, môže objednávateľ toto dielo použiť len na účel vyplývajúci zo zmluvy, ak sa zmluvné strany nedohodli inak. Ak si napríklad objednávateľ objedná zhotovenie obrazu, môže si ho vystaviť u seba doma ako dekoráciu. Na takéto použitie diela nemusí s autorom uzatvoriť licenčnú zmluvu. Výtvarné diel má totiž nepochybne slúžiť na estetické a dekoračné účely. 
Ak chce objednávateľ použiť dielo aj na iný účel, ako vyplýva zo zmluvy, môže tak urobiť len na základe uzatvorenej licenčnej zmluvy s autorom. Objednávateľ má teda v takejto situácii povinnosť uzatvoriť s autorom okrem zmluvy o dielo na objednávku aj licenčnú zmluvu.
Ňou môže autor udeliť objednávateľovi, alebo aj inému nadobúdateľovi, súhlas na použitie svojho diela aj na iný účel ako vyplýva zo zmluvy o dielo. V prípade obrazu sa autor s objednávateľom v licenčnej zmluve dohodnú, že objednávateľ môže výtvarné dielo použiť aj komerčne, napríklad v reklame na určitý produkt alebo službu, prípadne že môže výtvarné dielo ďalej upravovať a meniť tak jeho pôvodný vzhľad.  
Každá licenčná zmluva musí obsahovať identifikáciu zmluvných strán, teda autora a nadobúdateľa licencie. V prípade spojenia zmluvy o dielo na objednávku a licenčnej zmluvy do jednej, však nie je potrebné zmluvné strany identifikovať osobitne pre každú zmluvu a postačuje iba jedna identifikácia zmluvných strán. Podstatou licenčnej zmluvy je to, že autor udeľuje určitej osobe súhlas na použitie svojho diela. Licenčná zmluva tak musí obsahovať jednoznačný súhlas autora s použitím dohodnutého diela. V zmluve teda nesmie chýbať jasné určenie diela, na ktoré sa licencia poskytuje.

2. Autor a objednávateľ
Okrem podstatných faktov, ako sú zúčastnené strany a predmet, musí autorská licenčná zmluva obsahovať aj ďalšie náležitosti. Ktoré sú to? 

V zmluve je vhodné uviesť spôsoby použitia, na ktoré sa licencia poskytuje, určiť rozsah licencie, ktorý môže byť neobmedzený alebo obmedzený, taktiež čas, na ktorý sa udeľuje, alebo spôsob jeho určenia. V zmluve by nemalo chýbať aj určenie odmeny alebo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:59