StoryEditor

Chystate sa zatepľovať? A viete, aký materiál si vybrať? Pomôžeme vám rozhodnúť sa

09.10.2018, 12:38
Autor:
vegveg
Pred tými, ktorí sa chystajú na zateplenie domu, vždy stojí rozhodnutie, ktorý zo zatepľovacích materiálov si vybrať? Na ceste k zdravému a úspornému bývaniu ich však môžu popliesť ľudové „povedačky“ ,či zavádzajúce argumenty, ktoré sa zakladajú často na polopravdách a niekedy aj nezmysloch. Ktoré sú tie najčastejšie?

1. Mýtus: Minerálna vata nie je na rozdiel od iných izolačných materiálov stála: časom starne a zhoršujú sa jej vlastnosti.
Realita: Minerálna izolácia je zjednodušene vata vyrobená zo zmesi skla a kameňa, teda materiálov, ktoré vydržia v nezmenenej podobe stovky až milióny rokov. „Výsledky overiteľných a seriózne vypracovaných štúdií, akými sú EURIMA a NAIMA, ktoré skúmali minerálnu vatu po viac ako dvadsať rokoch aplikácie na stavbe, potvrdzujú jej priaznivé vlastnosti,“ vysvetľuje Marcela Kubů, riaditeľka Asociácie výrobcov minerálnej izolácie. Ako ďalej dodáva, vyplýva z nich, že minerálna izolácia na rozdiel od iných stavebných materiálov pri správnej aplikácii vydrží desiatky rokov. Niektorí konkurenti sa vo svojich argumentoch bráni údajnými testmi zrýchlenej simulácie starnutia v laboratóriu bez toho, aby doložili, o aké štúdie ide a kto ich realizoval. Taký argument je teda obyčajnou špekuláciou.

2. Mýtus: Ak je minerálna izolácia zvlhnutá, stráca tepelnoizolačné schopnosti.
Realita: Faktické merania jasne preukazujú, že v suchom ideálnom stave majú materiály, ktoré sa najčastejšie využívajú pri zatepľovaní, teda polystyrén aj minerálna izolácia, porovnateľný súčiniteľ tepelnej vodivosti. Laicky povedané, izolujú rovnako. Pri extrémnych podmienkach, ktoré sa zámerne nastavujú v laboratóriách, nemusí fungovať žiadny materiál. Extrémne laboratórne podmienky pri meraní izolačných schopností materiálov pri objemovej vlhkosti 0,4 percenta i vyššej v podstate pre fasádu predstavujú havarijný stav. Merania ukázali, že i pri takom extréme sa môžu tepelnoizolačné schopnosti minerálnej izolácie len mierne zhoršiť, ale nie je to viac ako 15 percent oproti deklarovaným hodnotám. Deklarované hodnoty sú totiž nastavené veľmi prísne, a to vždy s veľkou rezervou. Pri tejto vlhkosti by dlhodobo na fasáde neobstál žiadny materiál. V minerálnych izoláciách na fasáde je možné výnimočne namerať objemovú vlhkosť 0,25 percent. Ide však o výnimočný stav, ktorý nastane počas niekoľkých dní v roku. Pri bežnej fasáde s minerálnou izoláciou sa uvažuje s objemovou vlhkosťou 0,05 percent. Pre predstavu, je to cca 0,1 liter na meter štvorcový dvadsať centimetrov hrubej izolácie. „V celoročnej bilancii je vlhkosť ešte nižšia, pretože materiál prirodzene vysychá. Pri zvýšenej vlhkosti je možné očakávať väčšie problémy pri nepriedušných materiáloch, ako je napríklad polystyrén,“ dodáva Marcela Kubů. Minerálna izolácia je priedušná, hovorovo sa vraví, že „dýcha“, a umožňuje tak odparovanie vlhkosti cez konštrukciu.

3. Mýtus: Minerálna vata je drahšia, ťažšia a horšie sa s ňou pracuje.
Realita: Predajcovia polystyrénu tvrdia, že penový polystyrén je až dvakrát lacnejší izolačný materiál ako minerálna vlna. Toto tvrdenie je momentálne pri fasádnych izoláciách pravdivé. Pri zateplení je však potrebné porovnávať cenu za kompletný systém: teda za omietku, kotvy, lepidlá, sieťoviny a práce. Potom už tak výrazný cenový rozdiel medzi materiálmi nie je. V cene je potrebné zohľadniť aj úžitkové vlastnosti. V prípade minerálnej vlny si zákazník za vyššiu cenu kupuje spoľahlivý a preverený materiál, ktorý je stopercentne nehorľavý a vydrží tak po mnoho desaťročí. Preto sa tiež využíva na tepelnú izoláciu výškových budov. U vyšších budov približne do ôsmeho poschodí je navyše potrebné pri výbere polystyrénu na stavbu aplikovať takzvané protipožiarne pruhy, ktoré sú z nehorľavej minerálnej izolácie. To navyšuje cenu práce kvôli prácnosti spôsobenej striedaním materiálov (EPS a minerálna vata). Je preto výhodnejšie používať jednotný systém, teda minerálnu vlnu. Tá je povinná pri všetkých výškových budovách. Pri kombinácii materiálov sa tiež zvyšuje riziko chýb pri realizácii.

4. Mýtus: Minerálna izolácia má mnohonásobne nižšiu pevnosť v ťahu i v šmyku, hrozí vznik trhlín a kolaps.
Realita: Akákoľvek fasáda, teda aj tá z polystyrénu, môže skolabovať z mnohých dôvodov. Najčastejšie kvôli chybe pri realizácii, napríklad nesprávnemu kotveniu či lepeniu. Šmykové napätia prenáša systém zateplenia ako celok, preto musí byť riadne nalepený, ukotvený a musí spĺňať požiadavky noriem, ktoré logicky tiež všetky certifikované systémy spĺňajú. Pokiaľ sa tak nestane, nie je chybou izolantu, že sa môžu na fasádach objaviť kozmetické chyby, praskliny. Väčšie hrúbky izolácií, polystyrénu i minerálnej izolácie, nad dvadsať centimerov vyžadujú špeciálny prístup v navrhovaní i pri realizácii. Úplne zavádzajúce sú argumenty varujúce pred poškodením minerálnej izolácie vo veterných oblastiach. Na našom území minerálna izolácia obstojí aj počas víchrice pri bežnom spôsobe aplikácie a kotvenia. Závisí od typu, počtu a rozmiestnenia kotiev, čo by každý návrh mal obsahovať. Všeobecne platí, že čím vyššia je budova a čím exponovanejšia jej poloha, tým väčší je nutný počet rozperných kotiev. To platí pre všetky izolácie.

01 - Modified: 2024-02-27 11:32:17 - Feat.: - Title: Super inteligentný tím zlodejov, či stohy bankoviek v trezoroch. Toto sú najväčšie mýty o lúpežiach, ktoré nám prezentujú vo filmoch 02 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť 03 - Modified: 2023-09-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Žiarenie z mobilov je nebezpečné, vakcíny obsahujú čipy. Šesť mýtov a konšpirácií, v ktorých by si si mal urobiť poriadok 04 - Modified: 2023-07-13 04:47:43 - Feat.: - Title: Veríte týmto mýtom aj vy? Dajte si pozor, dokážu totiž vo veľkom ovplyvniť vašu krásu 05 - Modified: 2023-07-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Cvič nalačno, zjesť môžeš čokoľvek. Toto je päť najčastejších mýtov o cvičení, na ktoré sa musíš hneď vykašľať
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:57