StoryEditor

Ako si zažiadať o penziu zo zahraničia

10.10.2018, 00:00
V zahraničí pracuje dlhodobo veľa ľudí. Mnohí sa po čase vrátia späť. Poradíme, ako postupovať, ak chcú dostať penziu aj z cudzieho štátu.

Ak ste robili v zahraničí a zvažujete, či si tam zažiadať o dôchodok, v prvom rade je dôležitá jedna rada. V prípade práce v inom štáte treba mať číslo sociálneho poistenia. Pozor však. Sociálnej poisťovni nemusíte predkladať hneď po návrate domov žiadne potvrdenia o práci v zahraničí. Číslo sociálneho poistenia bude dôležité až vtedy, keď si začnete penziu vybavovať.

Ak teda žiadate o dôchodok a istý čas ste pracovali a platili poistenie aj v inej krajine, vyplácajú ho krajiny EÚ/EHP, Švajčiarsko a iný zmluvný štát, s ktorým je podpísaná dohoda. V Sociálnej poisťovni podáte len jednu žiadosť o dôchodok, ktorá sa považuje aj za žiadosť o dôchodok z dôchodkového poistenia druhého štátu. „Poisťovňa pošle túto žiadosť o dôchodok na príslušnom tlačive do druhého štátu. K žiadosti je potom dôležité priložiť, okrem dokladov uvedených na webe poisťovne, aj číslo sociál neho poistenia, ktoré vám pridelili v danom štáte,“ zdôrazňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Nedostatočný počet rokov
Môže sa stať, že na Slovensku nezískate potrebný počet rokov dôchodkového poistenia. Napríklad vám do potrebných pätnástich chýbajú dva roky. Ale ak ste pracovali v zahraničí, môže sa vám obdobie, keď ste tam pracovali, započítať ako obdobie pre získanie nároku na „slovenský dôchodok“. Sociálna poisťovňa to zisťuje až v samotnom konaní o vašej penzii, teda vtedy, keď sa spisuje žiadosť o starobný dôchodok po dovŕšení veku odchodu do dôchodku.


Rada Sociálnej poisťovne
Ak nezískate potrebný počet rokov podľa našej legislatívy, ale získate dobu poistenia aj v inom členskom/zmluvnom štáte, započítajú sa vám tieto roky pre nárok na „slovenský dôchodok“.

Vyplácanie dôchodku
Ak po započítaní dôb poistenia získaných v druhom štáte ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Predčasná penzia býva aj východiskom z núdze. Aby ste mali na ňu nárok, musíte splniť niekoľko podmienok 02 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 03 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 04 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:01