StoryEditor

Sociálne odvody znova porastú

11.10.2018, 00:00
Ak má živnostník viacero zárobkov, medzi nimi aj zamestnanecký, odvody sa nemusia týkať všetkých jeho príjmov. V budúcnosti sa to však môže zmeniť – zákonom, o ktorom momentálne rozhoduje parlament.

Účtovník sa zamestná v audítorskej firme a popritom si privyrába aj ako živnostník. Ak jeho druhý zárobok nedosiahne výšku minimálneho vymeriavacieho základu, odvody platí iba zo svojho zamestnaneckého príjmu. Takýto model však v najbližších rokoch zrejme prejde úpravou. Po novom bude musieť odviesť odvody nielen z prvého, ale aj z druhého príjmu.


Po zavedení ročného zúčtovania v sociálnom poistení sa pre SZČO zachová súčasný model vzniku a zániku povinného nemocenského a dôchodkového poistenia. „V praxi to znamená, že SZČO, čiže aj živnostníkom, vzniklo nemocenské a dôchodkové poistenie najskôr od 1. júla.

Ak mali predĺženú lehotu na priznanie, povinnosť poistenia im vznikla od 1. októbra,“ vysvetľuje Barbora Petrová z ministerstva práce. Ako ďalej informuje, táto povinnosť závisí aj od hrubého príjmu z podnikania za predchádzajúci kalendárny rok. K 1. júlu tohto roka bola zákonom stanovená hranica pre vznik povinného nemocenského a dôchodkového poistenia vo výške 5 472 eur. Z toho vyplýva, že preddavky na poistnom budú musieť platiť iba tie samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým vzniklo povinné nemocenské a dôchodkové poistenie.


Odvodové prázdniny
Ak živnostník začne podnikať v priebehu tohto roka, má samostatne zárobkovo činná osoba vytvorené takzvané odvodové prázdniny. „Nemusí tak platiť odvody do Sociálnej poisťovne, a to minimálne 18 mesiacov. Toto možno považovať za dostatočne dlhé obdobie na rozbehnutie podnikania, prípadne inej samostatnej zárobkovej činnosti,“ dopĺňa Barbora Petrová. „Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov však bude znamenať vyššiu odvodovú povinnosť aj pre začínajúcich živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré v prvom roku činnosti neplatia povinne žiadne sociálne odvody. A to platí aj pre začínajúcich živnostníkov popri zamestnaní,“ upozorňuje Dagmar Bednáriková zo Slovenskej komory daňov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-02-14 18:20:00 - Feat.: - Title: Zajtra je posledný deň na žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania 03 - Modified: 2024-02-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Už len pár dní vám ostáva na vyplnenie dôležitého dokumentu. Všetko, čo potrebujete vedieť 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:43