StoryEditor

Plesne v interiéri sú ako nevítaný hosť. Poradíme, ako sa ich zbaviť

15.10.2018, 14:32
Autor:
vegveg
Objavili ste v byte pleseň? Najčastejšie sa usídlia v kútoch a odtiaľ sa šíria po celom interiéri. A to nielen v starých zanedbaných budovách, ale často aj v novostavbách. Prečo sa objavia? Ruku v ruke idú s nadmernou vlhkosťou konštrukcie.

Ak zistíte, že príčinou je navlhnutá stavebná konštrukcia, najskôr musíte zistiť príčinu. Vlhkosť potom treba vhodným spôsobom odstrániť a po vysušení murivo zrenovovať a nanovo omietnuť. Pleseň v žiadnom prípade neoškrabávajte zo steny za sucha, pretože by sa spóry rozvírili ešte na väčšiu plochu.

Existuje však niekoľko ďalších spôsobov, ako sa môžu vlhkosť a plesne do stien dostať. Keď zistíte, ktorý z nich je ten váš, máte naporúdzi aj správne riešenie.

Mokré kúty

Veľmi často sú plesňami postihnuté rohové časti kúpeľní a kuchýň. Darí sa im tam vďaka kondenzujúcim vodným parám, ktoré vznikajú pri varení, praní alebo sprchovaní. Problémom sa môžete vyhnúť, ak budete pri varení používať digestor a v kúpeľni zasa odvetrávací ventilátor. 

Rýchle novostavby

Nadmerná vlhkosť muriva je občas problémom aj u novostavieb, ktoré boli stavané za vlhkého počasia a rýchlo odovzdané majiteľom. Riešením je dokonalé presušenie stavby, intenzívne vetranie, prípadne i použitie odvlhčovača vzduchu. Pri sušení stavby pomôže aj správny tepelnoizolačný materiál. Ak použijete minerálnu vlnu, umožníte rýchlejšie odparovanie vlhkosti cez konštrukciu, pretože je priedušná, hovorovo sa vraví, že „dýcha“.

Tepelné mosty

Vlhkosť rada kondenzuje na najchladnejších miestach, teda v okolí stavebných porúch. Najčastejšie bývajú na betónových prievlakoch nad oknami alebo priestupoch v strešných konštrukciách. Kritickými miestami sú rohy a kúty miestností, miesta osadenia okien alebo balkónov. Problém zanikne odstránením stavebných nedostatkov.

Môžu vznikať aj pri príliš tenkej vrstve tepelnej izolácie. „Menšia hrúbka nepostačí na kritické miesta na fasáde, kde sa tvoria tepelné most,  špáry spojov tehál, betónové stužujúce vence a nadokenné preklady,“ vysvetľuje Vladimír Beňo zo spoločnosti Knauf Insulation. Preto je nutný správne navrhnutý zatepľovací systém a odvetrávanie konštrukcie. Pre optimálnu klímu v interiéri je vhodné použiť priedušný izolačný materiál, napríklad minerálnu vlnu.

Zateplené stavby

Pri renovácii starších domov sa obvodový plášť budovy dokonale utesní bez toho, aby steny mali šancu „dýchať“. Problémy s kondenzačnou vlhkosťou sa vyskytujú pri nevhodnom zatepľovacom systéme, nesprávnom postupe zateplenia alebo pri výmene starých okien za nové. Jediným riešením je opäť začať poriadne vetrať, aspoň dva krát denne po 10 -15 minút a nepreháňať to ani so šetrením pri vykurovaní. Ideálna je inštalácia vetracieho systému s rekuperáciou.

„Pre staršie domy s vyššou vlhkosťou je vhodné použiť odvetraný systém, kde sa na rozdiel od kontaktného nelepí izolácia priamo na fasádu, ale sa upevní na stenu nosný rošt, do ktorého sa tepelná izolácia vloží,“ upozorňuje odborník. Tiež sa odporúča použiť priedušná tepelná izolácia, napríklad minerálna vlna, ktorá na rozdiel od polystyrénu ľahko prepúšťa vlhkosť.

Šplhajúca vlhkosť

Staršie budovy sa veľmi často stávajú obeťou vlhkosti prenikajúcej do stien zo zeme. V dôsledku poškodenej alebo neexistujúcej hydroizolácie je spodná stavba ohrozovaná zemnou vlhkosťou. Tá potom vzlína v murive. Postup sanácie domu sa potom volí podľa toho, aká je príčina vlhkosti.

Agresívna spodná voda

K najútočnejším druhom vlhkosti, pred ktorými treba budovu chrániť, je tlaková voda. Spôsobuje ju vysoká hladina spodnej vody. Tento problém sa môže vyskytnúť aj dodatočne, keď stavebné zásahy zmenia geologické podmienky v okolí stavby. Pri chýbajúcej alebo poškodenej zvislej izolácii sa na pivničnom murive objavuje aj vlhkosť prenikajúca do steny zo zeme z boku. Takéto problémy môže spôsobiť napríklad veľa spevnených, betónových, plôch v tesnej blízkosti muriva. Voda v takom prípade nemá kam unikať.

Rady a tipy:
1. Odstraňovanie následkov
Pomôcť by mohli v prvom rade protiplesňové nátery. Ak je však poškodenie muriva hlbšie, je potrebná jeho sanácia.

Medzi najbežnejšie sanačné metódy parí vytvorenie drenáže okolo základov a dodatočná izolácia častí spodnej stavby alebo podrezanie muriva so vsunutím izolačných pásov tesne nad zemou.

Modernejšou metódou so širokými možnosťami využitia je chemická injektáž, ktorá hĺbkovo naimpregnuje celú hrúbku steny, a tá sa potom stane pre vodu nepriepustná.

Na vysušenie nadzemných časti domu je možné použiť aj neinvazívne metódy, ktoré sú účinné najmä pri problémoch so vzlínajúcou zemskou vlhkosťou, napríklad magnetokinetickú metódu sanácie, ktorá využíva magnetické vlnenie. To spôsobuje nielen vysušenie muriva, ale aj neutralizáciu takzvaných geopatogénnych zón a zlepšenie kvality vzduchu vďaka zvýšeniu podielu negatívnych iónov kyslíka.

2. Bojovníci proti plesniam
Pleseň v žiadnom prípade neoškrabávajte zo steny za sucha, pretože by došlo k rozvíreniu spór.

Neodporúča sa ju ani kefovať, pretože by sa pleseň rozšírila ešte na väčšiu plochu steny.

Najvhodnejšie je na poškodené miesto naniesť špeciálny sanačný prípravok na hubenie plesní, ktorý sa nechá pôsobiť 24 hodín.

Po odstránení zvyškov plesní môžete stenu ošetriť špeciálnym protiplesňovým penetračným náterom.

Trvalý preventívny účinok proti výskytu plesní majú akrylátové farby s obsahom molekúl striebra, ktoré ničia plesne už v zárodku. Menej známe, no veľmi účinné sú aj takzvané múdre huby, ktoré sa živia plesňami.

01 - Modified: 2024-02-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Po tomto zistení si pukance v kine už tak ľahko nedáš. Na sedadlách môže byť viac baktérii ako v záchode 02 - Modified: 2023-12-04 09:21:24 - Feat.: - Title: Krátke a intenzívne vetranie pomáha predchádzať vzniku plesní v byte, upozorňujú hygienici 03 - Modified: 2023-11-04 08:44:03 - Feat.: - Title: Porazte nepríjemný zápach: Takto sa zbavíte pachu z topánok, skrine či chladničky 04 - Modified: 2023-10-17 09:41:21 - Feat.: - Title: Pleseň z kúpeľne či kuchyne odstránite jednoducho: Pomôžu tieto chytré triky 05 - Modified: 2023-06-28 16:37:30 - Feat.: - Title: Ide to aj bez odličovača: Vodeodolnej maskary vás zbavia títo pomocníci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 03:20