StoryEditor

Takto spíšete plnú moc bez chýb

16.10.2018, 00:00
Chcete, aby vás príbuzný zastupoval na úradoch? Zdržiavate sa v cudzine a nemôžete sa zúčastniť na schôdzi vlastníkov bytov? Odborníci radia, na čo všetko musíte pamätať pred podpisom plnej moci.

Odpovedá Jozef Kurimský, prezident Združenia správcov a užívateľov nehnuteľností

1. Splnomocnená osoba
Koho môže splnomocniť vlastník na zastupovanie na domovej schôdzi?
Neexistuje predpis alebo zákon, ktorý by určoval, koho môže alebo nemôže vlastník určiť na svoje zastupovanie na schôdzi vlastníkov alebo zhromaždení. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru môže za seba splnomocniť, koho uzná za vhodné. Môže to byť napríklad nájomník, ktorý býva v jeho byte, rodičia, ak prepísali byt na deti, ale v byte naďalej bývajú. Takisto aj suseda či sused. Prípadne ak má vlastník nejaký spor, môže určiť na zastupovanie aj svojho právnika.

2. Byt v spoluvlastníctve
Byt majú v spoluvlastníctve viacerí súrodenci a pozostalý manžel. Koho môžu splnomocniť na zastupovanie na domovej schôdzi?
Všeobecne platí, že za každý byt alebo nebytový priestor sa pri prijímaní rozhodnutí berie do úvahy len jeden hlas. Všetky osoby, ktoré majú byt a nebytový priestor v spoluvlastníctve, musia preto písomne splnomocniť jednu a tú istú osobu na zastupovanie. Každý jeden spoluvlastník sa v dokumente uvedie ako splnomocniteľ. Splnomocnenie musí byť na konkrétnu osobu, v dokumente sa uvádza ako splnomocnenec. Uvádzajú sa jej osobné údaje a rovnako tak aj údaje spoluvlastníkov, ktorí danú osobu splnomocnili na zastupovanie. Splnomocnenie musí byť overené na matrike alebo na notárskom úrade.


3. Novela bytového zákona
Od budúceho mesiaca sa začína uplatňovať novela zákona v bytovkách. Prináša nejaké zmeny aj v udeľovaní splnomocnení, ak by sa chceli dať majitelia na schôdzach zastupovať?
Novela zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov uvádza, citujem: Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne osvedčeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou splnomocnenia musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak nejde o splnomocnenie na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome.

4. Predkladanie dokladu
Komu sa splnomocnenie na zastupovanie vlastníka bytu predkladá?
Novela to precizov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:13