StoryEditor

Pri nájme dohodnite aj vstupy majiteľa do bytu

22.10.2018, 00:00
Pri nájme bytu, domu či pozemku by ste mali spísať nájomnú zmluvu. Aké detaily v nej treba uviesť, aby ste sa vyhli komplikáciám, vysvetľuje Veronika Michalíková z advokátskej kancelárie A|K|M|V.

1. Prenájom bytu je možné riešiť aj krátkodobým nájmom. Aké výhody ponúka takto uzatvorená zmluva?
Nájomnú zmluvu na byt upravuje Občiansky zákonník. Môžete ju však uzatvoriť aj podľa zákona o krátkodobom nájme bytu. Krátkodobý nájom trvá vrátane predĺženia najviac šesť rokov, čo je uvedené aj v samotnej listine. Takáto písomná dohoda umožňuje uplatniť osobitné dôvody na jednostranné skončenie nájmu alebo jednostrannú zmenu výšky nájomného.

2. V nájomnej zmluve nesmú chýbať údaje zúčastnených strán, ako je meno či trvalý pobyt. Ktoré ďalšie údaje je vhodné uviesť?
Zmluvné strany si môžu poskytnúť aj iné nevyhnutné údaje. Príkladom je mobilný kontakt alebo email, a to hlavne vtedy, ak sa účastníci dohodnú aj na tomto spôsobe komunikácie.

3. Jednou z podstatných náležitostí nájomnej listiny je predmet nájmu, čiže vec, ktorá sa má užívať ako prenajatá. Ako ju správne zadefinovať?
Nájomná zmluva musí obsahovať označenie predmetu, rozsah jeho užívania a výšku nájomného za užívanie. Dohoda môže obsahovať aj výpočet nájomného. V prípadoch nájmu družstevného či služobného bytu alebo bytu osobitného určenia a nájmu bytu v domoch osobitného určenia platia isté zákonné špecifiká. Podobne je to aj s podmienkami spoločného nájmu bytu a spoločného nájmu bytu manželmi. Upravuje ich Občiansky zákonník. A nájomná zmluva obyčajne obsahuje aj opis príslušenstva a stavu bytu.


4. Je potrebné, aby si zmluvné strany dohodli aj dobu prenájmu?
Ak doba nájmu nie je dohodnutá, predpokladá sa, že zmluva o nájme sa uzavrela na dobu neurčitú.
 
Najdôležitejšie časti nájomnej zmluvy:
– údaje zúčastnených strán
– predmet nájmu
– cena za užívanie
– čas prenájmu


5. Čo by si nájomca s prenajímateľom mal ešte písomne dohodnúť, aby počas prenájmu nedošlo k nezhodám?
V listine by mali byť uvedené aj také skutočnosti, ako je napríklad prenajímateľovi umožnený vstup do bytu za dohodnutých podmienok kvôli kontrole, opravám alebo údržbe. Rovnako by v dokumente nemala chýbať prípadná dohoda o možnosti chovať v byte zviera, č...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech 03 - Modified: 2023-12-29 08:02:35 - Feat.: - Title: Ak si chcete prenajať izbu, rátajte aj s depozitom. Toto sú nástrahy, na ktoré by ste si mali dať pozor 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:14