Dreamstime
StoryEditor

Zabudnutý pozemok či chalupa? Nová služba katastra vám ich pomôže nájsť

23.10.2018, 18:21
Záznamy či plomby na nehnuteľnostiach v katastri si už budete môcť odsledovať vo vlastnom mobile.

Chcete byť informovaný o akýchkoľvek pohyboch okolo svojho majetku v katastri? Alebo sa chcete presne dozvedieť, koľko nehnuteľností vlastníte? Nový katastrálny zákon priniesol od októbra novinky a služby, ktoré vám pomôžu nielen zorientovať sa vo vlastníctve, ale napríklad aj odsledovať si všetky „svoje“ zmeny v katastri.

Sledovanie zmien okolo pozemkov

Od septembra Úrad geodézie sprevádzkoval novú službu „elektronické zasielanie informácií o zmenách v katastri“. Jej objednaním budete dostávať mailom alebo esemeskou informácie týkajúce sa zmien okolo vašich pozemkov, domu, bytu či iných objektov. Takto sa môžete dozvedieť, bez toho, aby ste sa museli nalogovať do elektronického katastra, či okolo vašej nehnuteľnosti nenastal „pohyb“, prípadne si skontrolujete svoje úkony v katastri. Služba vás o plombách či vkladoch poinformuje automaticky. Dá sa objednať na mesiac, ale aj na rok. Za službu sa platí podľa dĺžky obdobia. Ako si službu objednať? Aktivujete si ju elektronicky cez portál úradu geodézie (skgeodesy.sk), kde kliknete na dlaždicu Portál ESKN + Elektronické služby katastra nehnuteľností + Prejsť na web. Na zobrazenej stránke kliknete v hornej lište na heslo Elektronické služby. Rozroluje sa šedý pás s troma možnosťami: 1. Objednať sledovanie údajov v katastri, 2. Moje sledovania, 3. Objednať súpis nehnuteľností vlastníka. Ak klinete na ktorúkoľvek, zobrazí sa možnosť Prihlásenie, kde sa štandardne prihlásite zadaním loginu (mailu) a zvoleného hesla. Tým sa vám sprístupní možnosť využívať tieto služby. Aktivujú sa od momentu zadania, ale sprístupnia sa až zaplatením poplatku (s výnimkou štátnych inštitúcií). Cena za službu sú 2 eurá/30 dní alebo 24 eur/ rok sledovania.

Súpis nehnuteľností, ktoré vlastníte

Úrad geodézie sprevádzkoval od októbra aj ďalšiu novú elektronickú službu „súpis nehnuteľností vlastníka“. Ide o to, že nemusíte vedieť presne, čo je kde v katastri zapísané na vaše meno. Keď si službu objednáte, aktivuje sa vám možnosť zaslania zoznamu všetkých nehnuteľností figurujúcich s vaším menom na území Slovenska. Za službu sa, samozrejme,tiež platí. Ako si ju možno objednať? Aktivujete si ju elektronicky cez web úradu geodézie ako pri popísanej službe „sledovanie zmien v katastri´ cez portál ESKN. Ak však nemáte prístup k internetu, žiadosť odošlete na Výskumný ústav geodézie a kartografie v Bratislave. Údaje v súpise dávajú prehľad o všetkom nehnuteľnom majetku danej osoby, preto môže oň požiadať len samotný vlastník nehnuteľností, prípadne nájomca zapísaný v katastri – ten zase dostane súpis nehnuteľností, ktoré má v prenájme.

Aké ďalšie novinky prináša nový katastrálny zákon:

– geometrický plán sa už nebude musieť prikladať k zmluve

– evidovať sa budú ceny všetkých nehnuteľností

– návrh na vklad bude štruktúrovanejší

Viac sa dočítate v stredajších HN.

01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 04 - Modified: 2023-07-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Kataster odmietne váš dokument aj pre detail. Čo všetko potrebujete a koľko za to musíte zaplatiť? 05 - Modified: 2023-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Staviate dom? Aké povinnosti vás čakajú okrem kolaudácie a koľko vás to bude stáť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 20:59