StoryEditor

Čo má obsahovať návrh na vklad po novom

24.10.2018, 00:00
Autor:
runrun
Na kataster sa súčastne so zmluvou doručuje aj návrh na vklad. Aj v ňom sa od októbra niektoré detaily zmenili. Vysvetľuje to Denisa Dulaková Jakúbeková, právnička spolupracujúca s poradenskou skupinou v oblasti práva a financií HMG Advisory Group.

1. Návrh na vklad podávajú obaja účastníci spoločne. Ak ho má podať len jeden, odporúčame dohodnúť sa na tom v zmluve. Konanie o povolení vkladu sa totiž začína vždy na návrh účastníka. Katastrálny zákon však neurčuje, či je je to prevádzajúci alebo nadobúdateľ, prípadne obaja. Ustanovuje iba toľko, že účastníkom konania o povolení vkladu je účastník právneho úkonu, na ktorého základe má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo k nehnuteľnosti. Z toho vyplýva, že príslušný katastrálny odbor by mal akceptovať návrh podaný jednak spoločne - obomi účastníkmi právneho úkonu, ako aj ktorýmkoľvek z nich.

2.
Pokiaľ návrh na vklad podáva fyzická osoba, uvedie svoje meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo (ak ide o cudzinca, je potrebný iný identifikátor), miesto trvalého pobytu, adresu na doručovanie v tuzemsku – ak je odlišná od miesta trvalého pobytu, ďalej údaj o štátnej príslušnosti. Ak ide o právnickú osobu, uvádza sa názov, identifikačné číslo, sídlo a adresa na doručovanie – ak je odlišná od sídla.

POZOR! Ak fyzická osoba nemá adresu evidovanú v registri obyvateľov a v návrhu na začatie katastrálneho konania neuvedie adresu na doručovanie, „doručí“ poštu okresný úrad oznamom na svojej úradnej tabuli a na svojom webe. Pošta sa považuje po 15 dňoch za doručenú. Aj vtedy, ak sa adresát o nej nedozvie.


3.
Katastrálne konanie je na príslušnom okresnom úrade, v územnom obvode ktorého sa nachádza nehnuteľnosť. Ak sa zápis práv k nehnuteľnostiam vkladom týka takých nehnuteľností, ktoré sa nachádzajú v územnom obvode viacerých okresných úradov, zaoberá sa ním ktorýkoľvek z nich.

4. Uvedie sa predmet návrhu – v praxi sa označuje aj ako „Vec: ....“

5. Označí sa právny úkon – odporúčame uviesť názov zmluvy opísaný priamo zo zmluvy, napríklad kúpna zmluva, nájomná zmluva a podobne.(RUN)

6. Nehnuteľnosť (pozemok, byt, stavba) sa označuje údajmi, ktoré sú určené katastrálnym zákonom, teda podľa katastrálneho územia, na ktorom sa nachádza.


Ak sa prevádza pozemok: vtedy sa uvedie parcelné číslo, výmera, druh pozemku, teda či je zapísaný v re...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 13:40