StoryEditor

Chcete nakúpiť pôdu? Využite úvery

07.11.2018, 23:00
Agropodnikateľom praje zákon, ktorý ich uprednostňuje pri nákupe pôdy. Navyše banky sa bijú o klientov a vedia ponúknuť úver aj začínajúcim, bez zabezpečenia a dokonca aj bez úverovej histórie. HN mapovali situáciu v niektorých bankách.

Slovenská záručná a rozvojová banka
Banka aj naďalej prostredníctvom úveru Pôda a Moja pôda uvoľňuje financie na kúpu pôdy. „Určený je pre poľnohospodárskych prvovýrobcov a na nákup produkčne potenciálnej pôdy. Ide o takú, ktorá je v katastri nehnuteľností evidovaná ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávnaté porasty,“ vraví hovorca banky Martin Hrušovský. Úver vie banka ušiť každému na mieru. Rozhodujúca je lehota splatnosti, výška úveru, ale aj možnosti klienta zabezpečiť jeho splatenie. Využiť sa dá na nákup samostatných parciel, ale aj na skupovanie spoluvlastníckych podielov na pôde. Pre začínajúcich farmárov vo veku do 40 rokov je určený úver Moja pôda. Viazaný je na nenávratný finančný príspevok vyplácaný ako pomoc na začatie podnikateľskej činnosti pre mladých farmárov.


K dispozícii je aj Priamy úver. Využiť sa dá na financovanie krátkodobých a strednodobých bežných podnikateľských potrieb. Spravidla na financovanie prevádzkového kapitálu, na nákup hmotného a nehmotného investičného majetku. Tiež na rekonštrukciu a modernizáciu formou investičných úverov, ktoré môžu byť aj dlhodobého charakteru. Zaváži vždy bonita klienta, miera zistených rizík a pri začínajúcich poľnohospodároch aj reálnosť podnikateľského zámeru, napríklad či majú zabezpečený odbyt. „Kvitujeme aj prípadné skúsenosti z rodinných fariem. Vždy sledujeme, aby bola zabezpečená návratnosť úverových zdrojov.“


Čo musíte predložiť k žiadosti
Zvyčajne je to oprávnenie na podnikanie, účtovné výkazy, podnikateľský plán aj s číselným vyjadrením, doklady na zabezpečenie úveru nehnuteľným alebo hnuteľným majetkom a ďalšie doklady a údaje podľa požiadaviek banky.

Podmienky poskytnutia pre úver Pôda a úver Moja pôda:
minimálna výška úveru: 3 000 eur, maximálna 330 000 eur
minimum vlastných zdrojov: 20 percent a 15 percent
splatnosť: do 15 rokov
zabezpečenie: pôda, ktorá je predmetom úveru, pôda, ktorá je v spoluvlastníckom podiele, iný nehnuteľný majetok

Všeobecná úverová ban...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:35