Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Predvádzate sa na sociálnych sieťach? Môžete prísť aj o budúci lukratívny pracovný post

12.11.2018, 11:19
Autor:
vegveg
Je dobre známe, že z bezpečnostných dôvodov netreba zanedbávať nastavenia súkromia na sociálnych sieťach. Ak si hľadáte prácu a kým odošlete CV, motivačný list a referencie, pozrite sa, čo všetko sa niekoľkými kliknutiami dá o vás zistiť. Neskôr už môže byť neskoro.

„Nie nadarmo sa hovorí, že všetko je na webe. Internet obsahuje aj osobné informácie, ktoré môžu mať zásadný vplyv na to, v akom svetle sa uchádzač ukáže. Napriek tomu ľudia majú sklon ľahkovážne podceňovať význam takýchto alternatívnych životopisov,“ konštatuje Jitka Součková z personálnej agentúry Grafton Slovakia.

Ak sa tomu chcete vyhnúť, pomôže vám týchto päť odporúčaní:
1. Dvakrát meraj
Nezverejňujte obsah, ktorý by sa v žiadnom prípade nemal dostať k vášmu aktuálnemu alebo budúcemu zamestnávateľovi. Pri tom terajšom sa to v prvom rade týka priznania, že sa obzeráte po inom džobe... Nespoliehajte sa na prísne nastavenia súkromia. Opatrnosť nie je stihomam. Zlyhanie ľudského faktora u vašich priateľov nemôžete vylúčiť na 100 percent.

2. Po jednotke ide dvojka
Kým pošlete odpoveď na pracovný inzerát, zadajte svoje meno do vyhľadávača. Neuspokojte sa s kontrolou prvej stránky. Zájdite pre istotu aj na ďalšie. Potom ponaprávajte všetko, na čo máte dosah.

3. Školský archív vás nezhodí
Pri optimalizovaní svojej elektronickej stopy sa zamerajte na najrozšírenejšie internetové platformy. Na webe zavesená naivná slohová práca z gymnaziálneho časopisu môže zostať svetu na očiach, tá fakt nikoho nebude zaujímať.

4. Nielen vy: aj oni hľadajú
Že nemáte profil na LinkedIn? To nemyslíte vážne! Keď si hľadáte novú prácu, sotva objavíte v online priestore vhodnejší nástroj. Stačí si uvedomiť, že to isté tvrdenie sa týka zamestnávateľov, ktorí priamo či prostredníctvom agentúr zháňajú posily.

5. Pripravte sa na najhoršie
Predsa len zostalo o vás na webe niečo nelichotivé a zároveň neodstrániteľné? Dávnejšie pózovanie pre šteklivý kalendár výrobcu traktorov? Pripravte si primerané vysvetlenia. Keď na vás personalisti vytiahnu kostlivca zo skrine, reagujte pohotovo, k veci, sebaisto, pokojne a otvorene.

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:46