Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Päť tipov, ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

12.11.2018, 13:18
Autor:
vegveg
Hoci je zvykom robiť rekonštrukciu interiéru v lete, niektorým stavebným úpravám zima neprekáža. Vo vykurovacej sezóne má totiž vzduch vo vnútri nižšiu vlhkosť ako v lete, preto pri dobrom vetraní stavebné hmoty uschnú rýchlejšie a kvalitu projektu to nijako neovplyvní. Úplne ideálne je využiť ľahké priečky, ktoré sa stavajú suchým procesom a nie je pri nich potrebné čakať na vyschnutie.

Pri rekonštrukcii bytu sme limitovaní rozmermi priestorov, statikou objektu i časom, preto sa pri nich často využívajú obľúbené ľahké priečky sadrokartónové a sadrovláknité. Vďaka moderným technológiám dosahujú rovnakú pevnosť i nosnosť, akú kedysi malo len tehlové murivo. Aký typ sa hodí pre konkrétne úpravy?

1. Kuchynská linka či umývadlo
Sadrokartónové priečky dnes bez problémov udržia skrinky kuchynskej linky, umývadlo, ale aj zásobníky a vykurovacie telesá. „Jedna „hmoždinka“ unesie pri správnom vystužení a kotvení sadrokartónovej konštrukcie priečky až 65 kilogramov podľa druhu konštrukcie,“ vysvetľuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Môžete zvoliť aj špeciálne modré dosky, ktoré majú oveľa vyššiu tvrdosť povrchu a tuhosť jadra.

2. Ochrana proti hluku
Jednoduchá raz opláštená priečka vyplnená minerálnou izoláciou udrží nepriezvučnosť pod 45 decibelov. Ak pri nej zdvojíme opláštenie, alebo použijeme špeciálnu červenú dosku so zvýšenou odolnosťou voči hluku, dostaneme sa už na hodnotu nad 53 decibelov, čo je požiadavka normy na medzibytové priečky. Celkové náklady na konštrukciu sa navýšia iba o päť percent. Zvuková izolácia by však nebola účinná bez výplne z minerálnej vlny. „Ak vám záleží na zdravej klíme, vyberte si ekologickú minerálnu vyrobenú z prírodných materiálov bez použitia formaldehydu, fenolov a umelých farbív,“ dodáva odborník.

3. Vlhkosť a vodné pary
Do priestorov s vyššou vlhkosťou, akými sú kúpeľne alebo WC, sa odporúča na všetkých vodorovných aj zvislých konštrukciách použitie zelených sadrokartónových dosiek, ktoré sú impregnované. Pri priečke, v ktorej sú vedené inštalácie ako sú voda, odpad, sa odporúča hrúbka priečky aspoň 150 milimetrov. Väčšia hrúbka a kvalitnejšia izolácia z minerálnej vlny sa hodia aj pre priestory, ktoré chcete zvukovo či tepelne izolovať.

4. Priečky v podkroví
Pri podkrovných priestoroch je dôležitá nielen nosnosť a akustika, ale aj zvýšená protipožiarna ochrana a tepelná izolácia. Použitím špeciálnych skladieb priečok docielime až 120 minút požiarnej odolnosti stien. K zvyšovaniu požiarnej ochrany prispieva vyšší počet plášťov sadrokartónu a izolácia z minerálnej vlny, ktorá je úplne nehorľavá. Ak zvolíte minerálnu vlnu s vyšším koeficientom prestupu tepla, stena ochráni miestnosť nielen pred chladom, ale aj v lete pred prehrievaním.

5. Úspora priestoru
Pri sadrokartónových priečkach získate cenný priestor bez statického zaťaženia, s ktorým treba rátať pri murovaných stenách. Dvojito opláštená priečka z dosiek s hmotnosťou 8,8 kilogram na meter štvorcový s hrúbkou sto milimetrov zodpovedá omietnutej betónovej stene s hrúbkou 200 milimetrov s hmotnosťou 300 kg na štvorcový meter. Pri klasickej panelákovej miestnosti tak môžete získať až meter štvorcový navyše s nepriezvučnosťou nad 50 decibelov a rovnakou pevnosťou a nosnosťou.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 04 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 05 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:32